Diari Més

Salut

Creix el nombre d'afectats per malalties de transmissió sexual al Camp de Tarragona

Un grup multidisciplinar format per 27 metges treballa per agilitzar la detecció de casos d’infeccions com la sífilis, la clamídia o la gonorrea

Imatge d'arxiu d'una prova de detecció ràpida d'infecció de transmissió sexual.

Creix el nombre d'afectats per malalties de transmissió sexual al Camp de TarragonaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La sífilis, la clamídia i la gonorrea són algunes de les malalties més comunes provocades per les infeccions de transmissió sexual (ITS). Les consultes de metges de família, dermatòlegs, uròlegs i ginecòlegs del Camp de Tarragona registren un increment d’aquests casos. A la ciutat de Tarragona, una unitat creada el 2016 ha detectat en l’últim any un 20% més de casos. Amb l’objectiu de millorar l’atenció i la diagnosi, un grup multidisciplinari format per 27 professionals de tot el Camp coordina i actualitza constantment els protocols per augmentar la detecció amb més eficàcia els pacients.

Una dada reflecteix amb claredat l’augment de les ITS. En els últims 10 anys, les taxes d’incidència de casos confirmats de clamídia gonocòccia (gonorrea) i sífilis s’ha incrementat un 400% a Catalunya, segons informava l’Institut Català de Salut (ICS) el maig. «No sabem per què està passant. Potser en detectem més, les notifiquem més o les pràctiques sexuals han canviat. Potser s’ha perdut la percepció de risc», explica la metgessa de família Irene Pascual, qui subratlla que ja no existeixen campanyes de sensibilització sobre les ITS com les que es feien en el passat.

El nombre els casos detectats a Catalunya es dispara a partir de 2013. L’ICS detectava, aleshores, 13,98 casos de clamídia per cada 100.000 habitants, una xifra que el 2017 era de 69,9 casos, set vegades més en només cinc anys. Segons l’ICS, entre els homes es disparen els casos de gonorrea, sífilis i clamídia. La setmana passada es van detectar dos casos nous de sífilis a Tarragona. Entre les dones augmenten sobretot els casos de clamídia, mentre que altres malalties com la uretritis i vaginitis creixen però en una proporció menor. L’ICS va crear el 2016 un grup de treball multidisciplinari per desenvolupar i coordinar l’atenció a les ITS des del servei d’atenció primària.

Infermeres, llevadores, ginecòlogues i metges de família es reuneixen trimestralment per agilitzar la resolució dels casos. La dermatòloga Laia Pastor, que treballa a l’Hospital Joan XXIII remarca la importància de diagnosticar a temps les ITS perquè el tractament sigui eficaç. «L’ideal és fer una diagnosi precoç. Si una dona té antecedents per infeccions, en el futur pot tenir complicacions», explica. La formació comuna en ITS entre professionals de la sanitat de diferents especialitats resulta clau per agilitzar la diagnosi ja que escurça el procés de detecció de la malaltia perquè s’eliminen les derivacions a altres metges i les posteriors llistes d’espera. Pastor, dermatòloga especialitzada en casos d’ITS, rep possibles pacients un cop al mes. En els últims mesos, les persones que visiten la seva consulta ha crescut. Actualment rep entre 30 i 40 persones. Els homosexuals tenen més risc de contraure aquesta mena de malalties. «Tenen moltes parelles i no utilitzen el preservatiu correctament. L’han de fer servir des del principi, també en el sexe oral», avisa Pastor. Entre els pacients, però, hi ha persones de totes les orientacions sexuals, tant homes com dones. Les berrugues anogenitals, produïdes pel virus del papil·loma humà, pot derivar en càncer anal en els homes i en càncer del coll de la matriu en el cas de les dones.

Tot i que a Tarragona no s’ha detectat, el fenomen del Chemsex, la barreja de sexe i drogues, principalment entre homosexuals, incideix en l’augment de les ITS.

La Generalitat va crear el 2016 a Tarragona la figura de l’UEEC (Unitat d’Expertesa d’Estudi de Contactes), que detecta casos d’infeccions a partir dels contactes sexuals d’una persona infectada. En l’últim any, la UEEC de Tarragona –tambe hi ha una a Valls i una altra a Reus– ha registrat un 20% més de casos i les visites a la consulta s’han triplicat.

Les relacions sexuals entre els joves es produeixen cada cop més aviat. Com a conseqüència, es detecten infeccions de transmissió sexual entre menors d’edat en nois i noies de fins a 14 anys. El metge de capçalera atén els pacients a partir dels 15 anys. Per poder gestionar casos d’adolescents encara més joves, el grup multidisciplinari inclou un pediatra.

En la lluita contra les ITS es persegueix interrompre la cadena de transmissió. El cribratge en població sense infecció, però amb relacions sexuals de risc, juga un paper important que, recentment, s’ha demostrat vital per detectar nous casos de malalties.

33% de les visites

La UEEC fa una feina de prevenció per modificar els hàbits sexuals adquirits. En els casos d’infecció ofereix el suport mèdic necessari per tractar-la. Aquestes unitats fan un cribratge amb la xarxa de persones amb les quals un pacient ha tingut relacions sexuals en els últims dos mesos. A la capital de la província, el 33% dels casos d’ITS detectats pertanyen a aquest grup de persones. El 55% de les visites són homes i el 45% restant dones.

La llevadora Judit Bertran, destaca la feina d’aquests centres d’atenció que ofereixen una atenció immediata i especialitzada. «Fem tota l’analítica, proves de sang, d’orina a tots els punts de localització sexual de la persona», explica. Un 40% dels infectats que detecta la unitat de Tarragona ciutat ho són per clamídia. «Com a llevadora intentem donar molta informació», explica Bertran, que percep una falta de coneixement sobre sexualitat entre els joves. A 3º i 4º d’ESO, diu, els tallers es limiten a dues hores per curs.

tracking