Diari Més

Exposicions

Una mirada a l'estiueig en blanc i negre

La Pineda acull l’exposició ‘Anem a la platja!’, que mostra el naixement i evolució de l’estiueig vora el mar

Inauguració de l'exposició, el passat dijous al vespre, al Centre Cívic de la Pineda.

Una mirada a l'estiueig en blanc i negreGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Fins a mitjans del segle XIX, els 280 quilòmetres de platges del nostre país eren únicament espais de treball. Allà s’hi concentraven pescadors, mestres d’aixa, mariners i comerciants. L’ús lúdic i recreatiu del mar no va arribar fins la primera meitat del segle XX, quan els esports nàutics i el culte al cos hi van arrossegar els estiuejants.

Aquesta evolució en els usos de la costa és el punt de partida de l’exposició Anem a la platja!, que des del passat dijous es pot visitar de forma gratuïta al Centre Cívic i Cultural de la Pineda. La mostra aplega imatges històriques dels arxius municipals i fons de col·leccions dels museus que formen part de la Xarxa de Museus Marítims de la Costa Catalana, entre els quals hi ha els de Tarragona i Cambrils.

La inauguració de l’exposició es va fer el mateix dijous 11 de juliol, i va comptar amb la presència de Gerard Martí Estrada, director del Museu d’Història de Cambrils. L’aportació de Cambrils a la mostra és una imatge procedent de l’Arxiu Municipal, que es va seleccionar d’entre totes les que conformen el fons buscant que aportés valor documental, mostrant el vestuari, el paisatge i les barques de pescadors de l’època. Així, la fotografia que es pot contemplar a la Pineda és una imatge presa l’any 1925 per un autor desconegut, que mostra un grup de turistes a la platja de Cambrils. «Vam triar aquesta foto perquè s’hi veu un grup de forasters que van a fer turisme a un lloc que no és turístic, sinó que és un espai de treball, perquè s’hi veuen les barques d’arrossegament, que en aquella època navegaven amb vela llatina, perquè no tenien motor», detalla Gerard Martí. A la imatge s’hi veu la platja, des de la Torre del Port fins al pi rodó, sense el port, que encara no s’havia construït.

A la mostra també s’hi pot contemplar una imatge de Tarragona, concretament dels Banys de la Platja del Miracle, presa pels volts de l’any 1930. Juntament amb aquestes dues, n’hi ha una trentena més corresponents a indrets com Mataró, L’Escala o Palamós entre altres. A més, hi ha tres imatges que es poden mirar amb ulleres 3D.

L’exposició Anem a la platja! és una iniciativa de la Xarxa de Museus Marítims de la Costa Catalana, que està encapçalada pel Museu Marítim de Barcelona. Aquest va escollir el concepte d’estiueig, amb banys de salut i el lleure vora mar, com element comú a tota la costa catalana per realitzar una exposició de fotografies antigues en blanc i negre. Les imatges capten l’evolució dels usos de la platja: el que havia sigut un espai de treball va començar a rebre visitants que hi anaven moguts per les teories higienistes, que recomanaven els banys de mar per a la millora de la salut. Amb l’arribada dels primers turistes, les casetes dels pescadors es van anar substituint per cases de bany, i les platges es van anar omplint d’estiuejants, primer de classes benestants, i a poc a poc de tots els estrats socials. D’aquesta manera la costa va acabar esdevenint l’espai de lleure popular que és avui dia.

Algunes imatges es poden mirar amb ulleres 3D.

Una mirada a l'estiueig en blanc i negreGerard Martí

tracking