Diari Més

El Festival Internacional de Música Pau Casals exalça Bach amb el talent del violoncel·lista Victor-Julien Laferrière

El concert inaugural exhaureix totes les entrades de l'auditori vendrellenc

El violoncel·lista Victor-Julien Lafarrière en el concert inaugural del 39è Festival Internacional de Música Pau Casals del Vendrell.

El Festival Internacional de Música Pau Casals exalça Bach amb el talent del violoncel·lista Victor-Julien LaferrièreACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El 39è Festival Internacional de Música Pau Casals al Vendrell ha arrencat aquest dissabte al vespre amb el concert inaugural 'Beethoven i Mendelssohn darrere de les empremtes de Bach' a càrrec de Victor-Julien Laferrière. El violoncel·lista, conjuntament amb el pianista David Kadouch, ha interpretat la Cinquena Suite de Bach i dues sonates de Beethoven i Mendelssohn davant d'un auditori ple amb 400 espectadors. El certamen ha programat sis concerts més fins al 23 de juliol amb artistes de renom internacional com el solista i concertista Giuliano Carmignola, Olivier Latry, o el violoncel·lista alemany Alban Gerhardt.

El violoncel·lista Victor-Julien Lafarrière, guanyador del Queen Elisabeth Competition Cello 2017, ha delectat el públic durant més de mitja hora amb la seva interpretació de la suite número 5 per a violoncel sol de Johann Sebastian Bach. Tot seguit, ha pujat a l'escenari el pianista David Kadouch amb el qual ha interpretat la sonata en Re Major de Beethoven i la sonata número 2 de Medelssohn, en un concert que ha durat més de dues hores i que ha acabat amb diverses ovacions del públic.

Per Julien Lafarrière Casals és probablement un dels seus violoncel·listes preferits, atès que considera que la seva manera d'expressar-se és molt propera a la seva. Lafarrière ha explicat que ha escoltat moltíssim les gravacions dels primers anys del mestre Casals. El violoncel·lista, que prové d'una família formada per músics, toca des dels sis anys aquest instrument, tot i que va començar amb el clarinet. A més, ha celebrat la bona acústica de l'auditori vendrellenc i tocar al costat del pianista David Kadouch. «Estic molt content de tocar-hi amb ell i l'auditori té la mida perfecta, molt de timbre i no cal forçar massa», ha assenyalat el músic.

Segons el director artístic del festival, Bernard Meillat, Julien Lafarrière és un jove «especialment talentós» que forma part d'una nova generació de violoncel·listes. I és que ha destacat que en el cas del francès està interessat en el seu llegat. «És un músic real, molt sensible i és un gran fan de Casals», ha subratllat.

A la vegada, el director ha destacat que el certamen enguany gira al voltant de l'admiració que el violoncel·lista català va tenir pel compositor alemany Johann Sebastian Bach, al qual va interpretar cada matí durant tots els seus anys de vida, tal com ha recordat Meillat. «Casals va ser un símbol d'humanitat i citant les seves pròpies paraules el mestre deia que qualsevol persona que volgués la pau tocaria Bach», ha expressat. «Per ell, era perfecció, la bellesa i fins i tot la capacitat per expressar tots els sentiments dels humans, tots excepte la ràbia, l'odi o coses horribles», ha afirmat el director artístic.

El certamen ha programat sis concerts més fins al 23 de juliol

El «gran» solista i concertista italià Giuliano Carmignola, considerat un dels millors violinistes barrocs del món, actuarà el 16 de juliol, acompanyat de l'Orquestra Da Càmera i de les flautistes Julia Gallego i Magali Mosnier. Tots ells interpretaran les obres de Bach com el concert per a violí en La menor, la Suite número 2 per orquestra, el Concert de Brandenburg número 4 i el Concert per a violí en Mi Major.

Tot seguit, serà el torn del pianista català Josep Colom que oferirà el concert 'Bach i el romanticisme' el 17 de juliol. En aquesta ocasió, Colom interpretarà un programa que connecta Bach amb Beethoven i Chopin. El Festival seguirà l'endemà amb l'actuació d'Olivier Latry. Aquest músic és l'organista principal de Notre Dame de Paris. Latry oferirà, a l'església parroquial del Vendrell, un concert dedicat a Bach amb peces del compositor alemany i també de Couperin i de Gringny.

En la recta final del certamen, actuarà Giuliano Carmignola i l'Orquestra Da Càmera, que repetiran sobre l'escenari del festival oferint 'Els Concerts de Brandenburg'. El concert està previst per al 19 de juliol i també hi tocarà el jove músic francoamericà Justin Taylor, l’oboista Lucas Macias-Navarro i la flautista Magali Mosnier. L’endemà, dia 20, actuarà el violoncel·lista Alban Gerhardt, mentre que el concert de cloenda anirà a càrrec d’Elena Copons amb 'Les més belles àries de Bach' i l’acompanyament de Justin Taylos i l’oboista Antoine Torunczyk.

tracking