Diari Més

Societat

Tarragona ja disposa d'un circuit d'actuació contra el tràfic de persones

Alerten de la vulnerabilitat dels MENA i del risc que els captin amb finalitats delictives o d’explotació sexual

Pla general de la reunió del subdelegat del govern espanyol a Tarragona, Joan Sabaté, amb representants de les institucions i entitats participants al circuit d'actuació contra el tràfic de persones. Imatge del 13 de juny del 2019

La reunió del subdelegat del govern espanyol a Tarragona, Joan Sabaté, amb representants de les institucions i entitats participants al circuit d'actuació contra el tràfic de persones.Subdelegació del govern espanyol a Tarragona

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La demarcació de Tarragona ja disposa d’un circuit d’actuació contra el tràfic de persones per millorar la coordinació de les institucions i entitats socials implicades en la lluita contra aquesta activitat delictiva, i per millorar l’atenció a les víctimes. La iniciativa, impulsada per la subdelegació del govern espanyol a Tarragona, s’ha materialitzat aquest dijous amb la signatura d’un acord entre la vintena d’agents implicats. Durant la presentació, la cap de la Unitat contra la Violència sobre la Dona de la subdelegació, Josepa Clavero, ha alertat de la vulnerabilitat dels menors no acompanyats i del risc que els captin per tal de fer-los delinquir o d’explotar-los sexualment.

Clavero ha subratllat que la finalitat sexual és la més habitual d’entre els casos de tràfic de persones al territori, però que és molt complex poder identificar i detectar les persones explotades. D’una banda, perquè moltes «no es veuen com a víctimes» i, de l’altra, perquè els proxenetes fan més invisibles les pràctiques. En aquest sentit, s’ha detectat que la prostitució de la via pública i els clubs es desplaça cada cop més cap a pisos i xalets. La majoria de víctimes són dones d’origen extracomunitari i sense papers.

Per la seva banda, el subdelegat del govern espanyol a Tarragona, Joan Sabaté, ha afirmat que el tràfic d’éssers humans és «una xacra» que també es mostra en casos d’explotació laboral o per a l’obtenció d’òrgans. «Hi ha un catàleg de situacions terribles que afecten la dignitat de les persones i les institucions tenim l’obligació d’actuar. És inexcusable no fer-ho», ha manifestat Sabaté, qui s’ha mostra convençut que la coordinació permetrà «reduir el problema a la mínima expressió».

El circuit estableix mecanismes de col·laboració tot respectant les competències i funcions de cadascun dels agents, tal com estan descrites en el marc legal vigent, el protocol marc estatal i el català. S’estableixen procediments consensuats de derivació en l’atenció a les víctimes de tràfic d’éssers humans, garantint els drets de la víctimes, l’atenció i acompanyament en tot el procés, al mateix temps que es consensuen mesures de seguretat també per als professionals que intervenen en la detecció, identificació i atenció a les víctimes.

La signatura de l’acord de col·laboració culmina divuit mesos de treball entre les entitats i institucions signants de l’acord, que són Adoratrius- Sicar.Cat; ASSEXORA'TGN (Associació Comunitària de Salut Sexual del Camp de Tarragona); Col·legi de l’Advocacia de Tarragona; Creu Roja de Tarragona; Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA); Fiscal Delegat en Matèria d’Estrangeria; Fiscal de Menors; Fundació APIP-ACAM; Guàrdia Civil; Guàrdia Urbana; Inspecció de Treball de la Generalitat; Inspector Provincial de Treball i Seguretat Social; Institut Català de les Dones; Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya; Jutgessa Degana d’Amposta; Mossos d’Esquadra de les regions del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre; Oficina d’Atenció a la Víctima del Delicte de Tarragona i de Terres de l’Ebre; Oficina d’Estrangeria; Policia Nacional; Servei d’Atenció a la Infància i l'Adolescència de Tarragona; Institut Municipal de Serveis Socials de Tarragona; i Unitat contra la Violència sobre la Dona de la subdelegació del govern espanyol.

tracking