Diari Més

Agricultura

Polèmica entre candidatures en les primeres eleccions de la DO Montsant

‘Montsant més i més’ denuncia que no està en igualtat de condicions que ‘Junts pel Montsant’

Imatge d'arxiu d'un cep de raïm.

Polèmica entre candidatures en les primeres eleccions de la DO MontsantACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Montsant més i més, la candidatura alternativa que opta a ocupar la Junta Rectora de la DO Montsant, es lamenta de ser objecte de tot un seguit d’entrebancs que la perjudiquen davant de la candidatura continuista, Junts pel Montsant. Fonts de Montsant més i més afirmen que no estan en igualtat de condicions que els seus contrincants a les eleccions. No han pogut fer campanya, asseguren, ja que l’endarreriment en resoldre les impugnacions que havien presentat a la mateixa ha fet que la candidatura no s’hagi pogut proclamar fins el passat dilluns.

Per primera vegada en la història la DO Montsant, es veu abocada a celebrar eleccions per renovar la seva Junta Rectora. La irrupció d’una candidatura alternativa i, per tant, el fet que hi hagi més candidats que llocs a cobrir portarà els membres d’aquesta denominació d’origen a votar a les urnes demà. La candidatura Montsant més i més denuncia que la Junta Electoral hagi tret un titular i un suplent de la seva candidatura després que s’eliminés el cens C en la convocatòria d’eleccions, la qual cosa els ha deixat amb divuit candidats i no vint. Per tot plegat, la candidatura alternativa proposa que el Departament d’Agricultura impugni les eleccions i les endarrereixi per disposar de més temps i poder dur a terme la seva campanya.

Per la seva banda, des de la candidatura Junts pel Montsant, l’actual presidenta del Consell Regulador de la DO Montsant, Pilar Just, atribueix la manca de temps que denuncia Montsant més i més al fet que aquesta es va constituir «a darrera hora i a correcuita» i que, per això, no van poder encetar la campanya el passat 14 de maig.

Montsant més i més s’ha constituït, segons asseguren, perquè no comparteixen algunes de les mesures que s’imposen a la zona de producció que pertany aquesta denominació d’origen que va néixer el 2001. La nova candidatura considera impossibles de complir els terminis que imposa la DO Montsant per reduir la producció de raïm de les finques en pro de la qualitat. Tanmateix, asseguren que els viticultors estan sotmesos a un control exhaustiu per part de la DO quan estan veremant. «S’ha creat una mena de policia que ve a controlar el que fas mentre veremes», expliquen. Fonts d’aquesta candidatura consideren que la reducció de la producció ha d’anar acompanyada per un augment de preu del raïm i d’un preu mínim pel vi. «Nosaltres proposem que es creï un banc de vi on hi vagi a parar l’excedent i que es marqui un preu mínim per sota del qual no es pot vendre», afirmen des de Montsant més i més.

Les crítiques d’aquesta candidatura van més enllà i asseguren que els membres del consell regulador es reparteixen la presència a les fires o esdeveniments oficials, fet que ha estat desmentit per part de Pilar Just. «Sempre s’ha comptat amb ells, participen en tots els actes de promoció de la DO Montsant», diu.

D’altra banda, Just es defensa dient que la impugnació d’un candidat l’ha fet la Junta Electoral, on la seva llista no té part.

Detecten infractors

Pilar Just afirma que la vigilància de la verema per part de la DO Montsant es du a terme per garantir la traçabilitat del producte i la seva qualitat.

«Hi ha gent que no treballa com es demana i que ha dut a terme, presumptament, activitats que no són legals. Es van detectar algunes infraccions de manera casual i s’han obert expedients que s’han elevat al Departament d’Agricultura. S’ha d’entrar el raïm per parcel·les al registre vitivinícola, que estableix els màxims, quan antigament s’havia fet per viticultor. I, si només es poden pesar els quilos per parcel·la, aleshores és quan detectes irregularitats», puntualitza Pilar Just.

tracking