Diari Més

Desencallades les obres de la xarxa de reg de la Comunitat de Regants de Valls amb una injecció de 4,5 MEUR

L'acord entre la Generalitat i el Ministeri d’Agricultura possibilita un projecte paralitzat fa més de quatre anys

La consellera Teresa Jordà, amb els representants de la Comunitat de Regants de Valls i el delegat del govern a Tarragona, Òscar Peris, conversant davant la bassa de captació de la comunitat.

bassa, xarxa de reg, consellera Teresa Jordà, Departament d'Agricultura, Comunitat de Valls, reg, regantsACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Generalitat executarà les obres de modernització de la xarxa de reg de la Comunitat de Regants de Valls amb una inversió de 4,5 milions d’euros. Es desencalla així un projecte que estava aturat des de fa més de quatre anys. El Departament d’Agricultura ha arribat a un acord amb el Ministeri d’Agricultura per dur a terme la segona fase de les obres a l'entorn dels torrents de Valls, molt esperada entre els més de 400 regants de la zona, que assumiran un 10% del projecte. El principal impediment era que l’Estat havia de retirar la catalogació del reg de Valls com d’interès general. Amb el conveni ja es pot donar continuïtat a l'obra. La consellera Teresa Jordà ho ha anunciat aquest dijous en una reunió amb amb la Comunitat de Valls. «Era una obra extremadament necessària que arriba tard, però ja tenim el projecte i el pressupost», ha declarat. Dimarts vinent s’aprovarà en Consell Executiu.

L’acord amb el Ministeri d’Agricultura permet a la Generalitat executar unes obres que estaven aturades des del 2014. Aquestes obres es van decretar d’interès general l’any 2001 i l’Estat només en va executar la primera fase, però va quedar pendent la segona fase que també havia de fer el Ministeri. Ara, amb l’acord, es podrà donar continuïtat a unes obres de modernització del reg molt esperades al municipi de Valls, amb 4,5 milions d’inversió.

“Provocava un seguit de greuges a Valls perquè molts regants ja havien pagat i no tenien el reg a casa seva i era una injustícia de primer ordre”, ha manifestat la consellera, que ha agraït la paciència de la Comunitat de Regants. «L’obra va començar, després van venir problemes, i ara s’ha d’acabar», ha afirmat el president de la comunitat, Esteve Bonet. «Avui és un dia històric per a la comunitat», ha afegit el secretari del col·lectiu, Joan Nadal.

En la primera fase es va fer la captació de les aigües des de les lleres dels torrents fins a la bassa de captació, l’estació de bombament i la distribució a xarxa i ara falta construir la bassa pulmó de regulació d’aigua per poder-ne disposar tot l’any, un sistema de telecontrol del reg i la distribució a les finques. La segona fase donarà servei a 200 hectàrees d’un projecte global que afecta 470 hectàrees, bàsicament de Valls, i ateny uns 450 propietaris.

Els regants assumiran el 10,5% de l’obra que, en aquesta segona fase, representa uns 500.000 euros. Pel que fa a la primera fase, acabada el 2014, el cost va ser de 4,4 milions d’euros. L’octubre del 2011 va quedar encallat. «Sempre hem estat moneda de canvi de la disposició addicional tercera de l’Estatut, entre la Generalitat i l’Estat», ha retret Nadal.

Per la seva banda, la consellera ha destacat que aquesta obra és exemple del compromís del Departament en la modernització de la xarxa de reg i que s’estan desenvolupant regadius ja planificats, com el sector 6 del canal Segarra-Garrigues, el projecte constructiu del regadiu Xerta-Sénia, la modernització del canal de Pinyana i iniciar la del canal d’Urgell.

L'interior de l'estació de bombeig dins les instal·lacions de la Comunitat de Regants de Valls, en el marc d'una visita de la consellera Teresa Jordà.

Departament d'Agricultura, bassa, regants, reg, xarxa de reg, Comunitat de Valls, consellera Teresa JordàACN

tracking