Diari Més

Turisme

Cornudella limitarà l'accés amb vehicle a Siurana en temporada alta

L’Ajuntament de Cornudella de Montsant està ultimant les obres de noves zones d’aparcament a prop de la pedania

Les obres als aparcaments de Siurana, ahir, en plena activitat fins al juny.

Cornudella limitarà l'accés amb vehicle a Siurana en temporada altaCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El poble de Siurana, al Priorat, està de moda i això ho demostra cada any amb una major afluència de visitants. L’Ajuntament de Cornudella –municipi d’on depèn aquesta pedania–, preveient la progressiva saturació de vehicles, va impulsar ara fa quatre anys l’arranjament de nous aparcaments, amb prop de 250 places. Les noves zones –on ja s’hi ha pogut estacionar en els darrers mesos, però que comptaran amb reformes importants– estaran operatives a partir de mitjans de juny. Salvador Salvadó, alcalde de la localitat, ha explicat a més que instal·laran cartelleria i hi haurà limitació d’accés de vehicles en temporada alta a la zona des de l’inici de la carretera des de Cornudella, la T-3225. «Siurana pot absorbir 500 persones, però, més, no», assegura Salvadó. Després de quatre anys, el projecte de reforma de les zones d’aparcament es farà realitat. L’empresa Disseny de Paviments i Obres SJB S.L., de Reus, s’ha fet càrrec d’un projecte finançat pel Pla d’Actuació Municipal (PAM) de la Diputació de Tarragona i que ha costat 100.000 euros. Tot plegat, després de reunions amb veïns i restauradors, que s’han mostrat d’acord, segons indica l’alcalde, en l’arranjament dels accessos al nucli antic. Dins del pressupost també hi consta l’enllumenat, amb una il·luminació de baixa contaminació lumínica, que permetrà al visitant no tenir problemes de visibilitat quan surti del poble per anar a buscar el seu vehicle. També s’hi instal·laran papereres ecològiques. La carretera, doncs, «passarà a ser un carrer més» i «tot es comunicarà». A banda, també estarà habilitat per a persones discapacitades per tal que tothom pugui gaudir dels paisatges de Siurana.

De moment encara no s’ha fixat el preu de la zona d’aparcament regulat, que seguirà sent de terra. De totes maneres, l’alcalde recorda que ja recentment es demanava «la voluntat» per estacionar els vehicles en aquestes zones habilitades fa temps pels mateixos veïns i que es troben a uns 500 metres del poble.

«Tot ho estem parlant encara amb la Diputació», assegura Salvadó. «Siurana és un cul d’ampolla i gràcies a la Diputació tota la carretera s’ha eixamplat», afegeix. «En dies de màxima afluència es coordinarà l’accés amb Cornudella per dir que està complet», detalla. Serà en aquest moment quan «no es podrà pujar» i serà un vigilant qui en vagi informant. Aquests dies el govern local i l’ens provincial està duent a terme visites d’obra.

Nous projectes

A banda de la millora dels aparcaments abans d’arribar a Siurana o el que hi ha a tocar del castell, l’Ajuntament també té previst de cara al proper mandat una zona exclusiva per a veïns, hostes de l’hotel i per als habitants de les cases de pagès. «Volem que els habitants no s’hagin de desplaçar i que se sentin còmodes», assegura Salvadó, que el 26 de maig opta a la reelecció. Altres obres al voltant de Siurana seran la restauració del nucli i dels serveis.

Una altra pedania de Cornudella de Montsant que també està pendent de reformes és Albarca. «Farem un aparcament a dalt i ordenarem l’afluència», assegura l’alcalde, que adverteix, però, que la quantitat de gent que visita Albarca és una tercera part de la que pot passar per Siurana.

Amb una afluència important especialment per Setmana Santa, la primera quinzena del mes d’agost i pel pont de la Constitució, Siurana, amb prop de quaranta veïns, compta amb una mitjana de més d’un miler de turistes diaris. El que més els captiva és el paisatge, però també n’hi ha que se senten atrets per les nombroses activitats esportives, tant de muntanyisme com d’escalada, que s’hi poden realitzar.

La problemàtica dels accessos ha arribat fins a un punt en què hi ha cotxes que opten per estacionar als vorals de les carreteres, una imatge que veïns i Ajuntament des de fa uns anys intenten evitar. Aquest col·lapse viari afecta alhora els vehicles d’emergències, que en ocasions de màxima afluència veuen interrompuda la seva marxa.

Conquerida pels cristians el 1153, després de caure Lleida i Tortosa, va ser l’últim reducte a Catalunya del domini morisc. Ubicada al capdamunt d’un cingle de 737 metres d’alçada, va començar a patir despoblació al segle XIX fins que al 1942 s’oficialitza la seva annexió a Cornudella. Uns anys més tard s’inicia la construcció del pantà i s’obre l’accés des de Cornudella i des de Prades.

tracking