Diari Més

'Prades apaga els llums i encén els estels' omple el municipi d'amants de l'astronomia

La jornada va gaudir d’un gran èxit de participació

El moment àlgid de la jornada va arribar amb l'apagada de llums al poble per observar els estels.

'Prades apaga els llums i encén els estels' omple el municipi d'amants de l'astronomiaCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Centenars d’amants de l’astronomia d’arre de Catalunya i el País Valencià van reunir-se a Prades, el passat dissabte 4 de maig, per tal d’assistir a la jornada Prades apaga els llums i encén els estels. L’esdeveniment, organitzat per Astroprades amb el suport de l’Ajuntament, es va fer amb l’objectiu que es pregués consciència de la contaminació lumínica i posar en valor les bones condicions que reuneix la vila vermella per acollir el futur projecte Parc Astronòmic Muntanyes de Prades. En aquest sentit, el municipi està substituint les velles llums per nous equips de PC Ambre que tenen la màxima certificació per a la protecció de l’entorn natural i els cels foscos.

La jornada va començar al Centre Cívic amb la conferència Protecció del medi natural nocturn i contaminació lumínica a càrrec de Manuel Garcia, tècnic del Servei per a la Prevenció de la Contaminació Acústica i Lumínica de la Generalitat de Catalunya. L’acte el van presentar Aleix Roig, membre d’Astroprades, i Lídia Bargas, alcaldessa de Prades. En la conferència es va parlar sobre els efectes de la contaminació lumínica sobre la flora i fauna, així com els efectes en la salut humana. També es van detallar les tipologies d’il·luminàries respectuoses amb l’entorn natural i els cels foscos i es va posar en relleu la iniciativa de protecció dels cels foscos Muntanyes de Prades i Montsant.

Els actes van continuar a la Plaça Major amb l’estrena del documental El Cel de Prades produït per l'astrofotògraf tarragoní Carlos Uriarte a iniciativa d’Astroprades i l’Ajuntament de Prades. El moment àlgid de la nit va arribar amb el compte enrere per l'apagada de llums de tot el poble des de la plaça major amb el posterior seguiment de l’observació astronòmica amb imatges de cel profund en directe projectades a una pantalla gegant. Els assistents es van poder acostar a fer observacions amb els telescopis automatitzats amb monitors astronòmics d’Astroprades des de la Plaça Major i la Plaça dels Arbres.

Per concloure la jornada es va fer un Rally Fotogràfic per tots els racons del poble que va donar el tret de sortida del Concurs de Fotografia Nocturna de les Muntanyes de Prades i Serra de Montsant. Les imatges obtingudes pels aficionats a la fotografia podran ser presentades al concurs, que té com a data límit per a l'entrega de les imatges el 15 d'agost de 2019.

La plaça Major va acollir la projecció del documental 'El Cel de Prades'.

La plaça Major va acollir la projecció del documental 'El Cel de Prades'.Cedida

L'astrofotògraf tarragoní Carlos Uriarte presentant el documental 'El Cel de Prades'.

L'astrofotògraf tarragoní Carlos Uriarte presentant el documental 'El Cel de Prades'.Cedida

El moment àlgid de la jornada va arribar amb l'apagada de llums al poble per observar els estels.

El moment àlgid de la jornada va arribar amb l'apagada de llums al poble per observar els estels.Cedida

tracking