Diari Més

Una coincidència de nom obliga a modificar el d'En Comú Podem

Hauran de treure «Guanyem» de la candidatura de Cunit, on també s’hi presenta Ganemos

Les incidències en la recepció del TDT es produeixen al nucli antic de la localitat.

Una antena 4G al Casal Municipal de Cunit causa més problemes a la TDTCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Segons un edicte de la Junta Electoral de Zona (JEZ) del Vendrell del passat 30 d’abril, la candidatura d’En Comú Podem Cunit-En Comú Guanyem (ECPCunit-ECG), haurà de treure la paraula «Guanyem» del seu nom. Així ho dictamina el secretari de la JEZ després de la impugnació per part de Guanyem Cunit Sí Se Puede (Ganemos). Segons aquesta segona candidatura, que va entrar a registre la reclamació el 17 d’abril, la coincidència en la denominació podria dur a confusió als votants. D’aquesta manera, la llista dels Comuns encapçalada per Carolina Burgos es passarà a dir En Comú Podem Cunit-En Comú (ECPCunit-EC).

Ganemos va assolir l’any 2015 a les eleccions d’aquest municipi del Baix Penedès un total de 519 vots i 2 regidors. Gràcies a aquests vots, van entrar al govern juntament amb CiU, ERC i ICV. Xavier Salvadó, portaveu de la formació durant aquests quatre anys, ha estat desplaçat per Pablo Martínez Jarque i és per aquest motiu que Salvadó es presenta per una altra llista: Canviem Cunit Sí Se Puede-Centrats.

Consell Comarcal i Diputació

Totes tres candidatures competeixen, en principi, per un mateix espai polític i juguen amb la confusió del seu electorat. En el cas d’En Comú Podem, però, no afegeix «Guanyem» per caprici, sinó perquè és aquest el paraigües que consta a totes les candidatures dels Comuns arreu de Catalunya, per tal que es pugui comptabilitzar en el còmput per als consells comarcals i les diputacions. En aquest sentit, fonts del partit desconeixen si finalment es podran sumar els vots que obtinguin a Cunit.

Segons el Butlletí Oficial de la Província de Tarragona (BOPT) no hi ha altres resolucions semblants i, per tant, de moment, no es modificaran més noms de candidatures a Cunit. Tampoc no hi ha altres municipis on Ganemos hagi presentat llista a les eleccions municipals del 26 de maig. L’any 2015 van concórrer a altres localitats com Calafell, Salou o Tarragona. Precisament a Tarragona és on es va presentar, de cap de llista, Pablo Muñoz, qui ara és l’alcaldable de Ganemos per Cunit. Muñoz no és la primera vegada que es presenta en una llista d’un partit a Cunit. Ja ho va fer l’any 2011 amb el Partit Popular. Muñoz és, en tant que membre de la plataforma Hartos.org, el propietari de la marca Ganemos i, per aquest motiu, el portaveu Xavier Salvadó no hi tenia res a fer.

Julià Fabián va registrar abans de les eleccions municipals de 2015 la marca «Guanyem» per, segons fonts dels Comuns, forçar la presència de Fabián a la direcció del nou partit que estava a punt de crear-se. Aquest fet va provocar que candidatures com la d’Ada Colau a l’Ajuntament de Barcelona haguessin de modificar el nom amb què es van publicitar inicialment i es van passar a dir «en Comú» i, abans, la localitat. Aquest fet, el d’haver estat registrat amb anterioritat, és el que valora també la Junta Electoral de Zona del Vendrell a l’hora de prioritzar els interessos d’un partit, a priori, petit, per davant dels d’una força de renom com En Comú Podem. Diversos exmembres de Ganemos en algunes poblacions de l’Estat, a qui Fabián els va cedir les sigles, han denunciat en aquests darrers anys que des del partit els havien reclamat diners i canvis de posicionaments en un partit que s’anuncia com a assembleari.

Una decisió diferent a Sabadell

Tot i que a Cunit la decisió de la Junta Electoral hagi estat treure «Guanyem» de la candidatura, a Sabadell també hi ha hagut un cas semblant i la decisió ha estat diferent: Sabadell en Comú-En Comú Guanyem passa a anomenar-se Sabadell en Comú-ECG, amb només les sigles.

tracking