Diari Més

Medi Ambient

Un informe de qualitat de l'aire diu que els ciutadans «poden estar tranquils»

L’estudi l’ha dut a terme l’Institut Cerdà per encàrrec del complex industrial de Repsol de Tarragona i compara dades amb la ciutat de Barcelona

La presentació de l'informe sobre la qualitat de l'aire es va fer ahir a la tarda a Casa Miret i va anar a càrrec de Lluís Anglada.

Un informe de qualitat de l'aire diu que els ciutadans «poden estar tranquils»Gerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els tarragonins «poden estar tranquils» per l’aire que respiren, va manifestar ahir Lluís Anglada, director de l’Àrea de Relacions, Impuls i Innovació del Territori de l’Institut Cerdà, responsable d’un estudi sobre la qualitat de l’aire del Camp de Tarragona que ha realitzat per encàrrec de Repsol. Les conclusions van ser presentades ahir en un acte públic celebrat a Casa Miret, on també es va informar del Pla de Sostenibilitat 2019 de la citada companyia. Segons l’informe, les mesures fetes als municipis de Tarragona, Reus, Constantí, el Morell, Vilallonga del Camp, Puigdelfí i Perafort, i també a Prades i Barcelona, indiquen que cap de les emissions de compostos orgànics volàtils (COV) va superar els límits mitjans establerts per la legislació o les recomanacions ambientals internacionals existents. Anglada fins i tot va asseverar que «a Barcelona la qualitat de l’aire és pitjor que al Camp de Tarragona, tenint en compte el conjunt de tots els compostos».

El director del complex industrial de Repsol a Tarragona, Josep Francesc Font, va manifestar que l’informe «s’ha fet seguint una metodologia de codi obert perquè la pugui utilitzar tota la societat». En relació als pics d’emissions, Font va recordar que «les recomanacions internacionals fan referència a mitjanes anuals» i va remarcar que «és cert que si estàs dins dels límits, l’impacte sobre la salut és suportable en el territori». El contingut i el resultat de l’informe és conseqüència de gairebé un any mesurant l’aire en diferents punts del Camp de Tarragona. «A Prades també s’han detectat compostos orgànics volàtils», va dir, per afegir que «hi ha altres activitats que també afecten, com el repartiment de mercaderies o la recollida de brossa».

Projecte innovador

Lluís Anglada va comentar en la presentació de l’informe que es tracta d’un projecte «ambiciós i innovador». «La qualitat de l’aire és un tema que demanda el territori i l’empresa dona una resposta», va dir, per recordar que l’observatori «és un instrument participatiu en el qual tots els agents de la zona poden fer les seves propostes».

Entrant més en matèria, Anglada va explicar que «els resultats són bons en compostos orgànics volàtils com el benzè, que estan per sota dels límits, així com en els no regulats, com és el cas del butadiè, on els límits també se situen per sota del que s’estableix».

L’estudi de l’Institut Cerdà també indica que «en algunes poblacions es pot apreciar uns valors de concentració lleugerament superiors als valors que correspondrien per a la seva activitat, indicant un cert efecte de l’activitat industrial propera». Per altra banda, «no hi ha dades de la presència de la majoria de compostos orgànics volàtils a l’atmosfera del Camp de la Tarragona, pel que seria desitjable poder seguir fent aquests estudis d’avaluació per tal de veure com evoluciona la seva presència amb més temps».

Segons va informar ahir Repsol, la companyia «ha realitzat un ambiciós pla de millores ambientals al conjunt del complex industrial». En aquest sentit, va explicar que s’ha dut a terme «una inversió de 50 milions d’euros, 31 dels quals han estat destinats a la reducció de les emissions d’òxids de nitrogen i, per tant, vinculats a la millora directa de la qualitat de l’aire del territori». Font va indicar que, a Tarragona, «apliquem la tecnologia que s’utilitza als Estats Units».

Pla de Sostenibilitat 2019

Amb referència al Pla de Sostenibilitat d’aquest any, Repsol va informar que afecta un total de 18 accions dirigides a la millora del medi ambient. Josep Francesc Font va dir que «adoptem iniciatives per millorar les operacions i les instal·lacions perquè l’impacte de l’activitat en el medi ambient i el canvi climàtic sigui cada vegada menor». Entre altres metes a assolir, Repsol s’ha proposat «aconseguir l’objectiu d’acompliment del pla de gestió de residus del complex industrial» i «vigilar el consum dels recursos hídrics, controlant periòdicament l’aportació d’aigua respecte a la concessió del Consoci d’Aigües de Tarragona i la disponibilitat d’altres fonts, com ara l’aigua procedent del pantà del Gaià».

Per altra banda, pel que fa a aspectes socials, Repsol col·labora amb un mínim de set ajuntaments del Camp de Tarragona, amb una aportació global de més de 170.000 euros, així com amb 65 associacions culturals, socials, esportives i educatives, a les quals destina 325.000 euros anuals.

De les 18 propostes del Pla de Sostenibilitat, Font va destacar la inversió per «reduir els gasos d’efecte hivernacle». Rebaixar el CO2 «és un gran repte tecnològic i l’objectiu és que en els pròxims anys les emissions estiguin molt per sota de les actuals en tots els sectors», va dir el director del complex industrial de Repsol de Tarragona.

tracking