Diari Més

Societat

Un estudi augura futur rural incert al sud de Lleida i interior de Tarragona

La despoblació i l'envelliment dels seus habitants són una problemàtica per al territori

Els espais rurals del sud de Lleida i interior de Tarragona presenten població envellida, baixa mobilitat i escàs poder d'atracció.

Un estudi augura futur rural incert al sud de Lleida i interior de TarragonaMón Rural

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un estudi demogràfic de la Fundació Món Rural ha assenyalat que les comarques del sud de Lleida i de l'interior de Tarragona afrontaran un futur demogràfic problemàtic a causa de la despoblació i l'envelliment dels seus habitants.

La Fundació Món Rural ha informat en una nota de premsa que l'estudi identifica diversos espais rurals amb característiques molt heterogènies, concretament els del sud de Lleida i interior de Tarragona, que presenten població envellida, baixa mobilitat i escàs poder d'atracció.

Un altre dels espais rurals identificat per l'estudi correspon al de Girona i alguns sectors del Pirineu (Aran i Cerdanya), on hi ha menys envelliment de la població i existeix una estructura demogràfica optimitzada pel mercat laboral, amb la qual cosa suposa un territori rural més dinàmic que la resta.

L'estudi Anàlisi demogràfic i projecció de la població dels municipis rurals catalans 2002-2027 realitzat pel professor del Centre d'Estudis Demogràfics de la Universitat Autònoma de Barcelona, Joaquim Recaño, remarca en general l'amortiment del ritme de creixement d'habitants a Catalunya.

La projecció que realitza l'estudi és que, els anys vinents, els territoris de l'interior de Catalunya presentaran una mortalitat més baixa però la seva contribució al nombre de defuncions creixerà constantment per l'efecte de l'envelliment.

A aquest aspecte se li sumarà una fecunditat una mica més baixa que a les zones del litoral i regió metropolitana de Barcelona, amb la qual cosa les àrees rurals tindran poca capacitat de renovació demogràfica per la via de la natalitat en la pròxima dècada, i s'incrementaran les pèrdues per l'augment de la mortalitat.

En l'eix que discorre de forma gairebé diagonal des del Pirineu de Girona fins als límits amb Aragó, que comprèn el Ripollès, la Noguera, Urgell, el Priorat i la Terra Alta, entre d'altres, és on es localitzen els espais amb majors problemes d'envelliment i despoblació de Catalunya.

L'estudi també fa un pronòstic demogràfic amb vista al període 2017-27, que va des d'un decreixement de 69.235 persones en un escenari sense migracions, fins a un creixement de 648.245 persones, en el supòsit d'un escenari de creixement alt.

tracking