Diari Més

Només el PSC trenca a la costa l'hegemonia republicana

Dels 185 municipis de la demarcació, en 8 pobles hi va guanyar JxCat, en 22 el PSC i, en 155, ERC

Dels 185 municipis de la demarcació, en 8 pobles hi va guanyar JxCat, en 22 el PSC i, en 155, ERC.

Només el PSC trenca a la costa l'hegemonia republicanaDiari Més

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Esquerra Republicana de Catalunya va endur-se la victòria tant en les eleccions al Congrés com al Senat a la demarcació de Tarragona. El mapa de municipis, però, no va quedar monocolor. En 8 dels 185 que formen la província, Junts per Catalunya va quedar en primera posició –tots a l’interior– i, en 22, van ser els socialistes els qui van aconseguir el triomf –tots a la costa. Tot i això, els republicans van trencar la continuïtat usual en altres ocasions i van fer-se amb la victòria a Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, Cambrils, Altafulla i Torredembarra.

El mapa que es dibuixa respecte a les passades eleccions generals, del 26 de juny de 2016, és prou diferent, donat que fa tres anys la força guanyadora –especialment a la Costa Daurada– va ser En Comú Podem. Només a Salou el Partit Popular va poder arrencar el primer lloc, mentre que els socialistes, en una situació complicada, tan sols van sumar triomfs en 8 pobles. En alguns casos, el predomini morat ha passat al vermell socialista, especialment al Baix Penedès, on ERC tan sols guanya en 4 municipis dels 14.

A banda de primeres posicions, també hi va haver majories absolutes. ERC va assolir més del 50% dels sufragis en poblacions de les Terres de l’Ebre, el Priorat, el Baix Camp i la Conca de Barberà. També Junts per Catalunya va sumar un percentatge similar a Forès, a la Conca de Barberà. Ciutadans també va aconseguir bons resultats, especialment a la costa, en detriment del Partit Popular, que en alguns municipis fins i tot va quedar per darrere de Vox. Per contra, una de les altres candidatures que es presentaven i que finalment no va obtenir representació, el Front Republicà, va obtenir més suports a l’interior que no pas a la costa, amb percentatges per sobre del 10% a Capafonts, Senan, les Piles, Poboleda i la Vilella Alta. Pel que fa a les capitals, destaquen Falset, Montblanc i Amposta, amb més d’un 40% dels vots a Esquerra Republicana, més d’un 30% a Valls, Móra d’Ebre, Gandesa i Tortosa i un 24% a Reus.

Tarragonès

Al Tarragonès, dels 22 municipis que en formen part, 10 es van tenyir de vermell i, els altres 12, de groc.

A banda de Tarragona, també a Vila-seca, la Canonja, Salou, Constantí, la Pobla de Mafumet, els Pallaresos, Vespella de Gaià, Creixell i Roda de Berà hi va haver predomini del PSC. Per sota seu, Ciutadans es va convertir en segona força en bona part d’aquestes localitats. En alguns, Vox es va fer amb el cinquè lloc, per sobre no només del Partit Popular sinó també de Junts per Catalunya. A Salou, gairebé el 9% dels votants van apostar per aquest partit, una xifra similar que a Vila-seca o a la Pobla de Mafumet. A la Canonja el percentatge va ser inferior, però van mantenir aquest cinquè lloc.

Jordi Roca, candidat dels populars i veí del Catllar, tampoc no va aconseguir gaire suport al poble. ERC va fer-se amb la victòria, per davant del PSC, En Comú Podem, Ciutadans, JxCat, Vox i, finalment, en setena posició, hi ha el Partit Popular.

A Perafort Vox va superar per 12 vots el PP, això sí, molt per sota dels 199 sufragis dels republicans; a Vilallonga, per dos vots de diferència els populars van aconseguir superar-los, però lluny del 31,28% d’ERC; una diferència semblant però a l’inrevés –a favor de Vox– que es va produir al Morell. Victòria folgada també a la Canonja i a Constantí dels socialistes.

Pel que fa al Baix Gaià, Altafulla i Torredembarra van liderar l’onada groga, juntament amb Renau, la Riera i la Nou de Gaià i la Pobla de Montornès.

Alt Camp

A excepció d’Alió, on hi va guanyar Junts per Catalunya, la resta de la comarca va ser monocolor a favor d’ERC. A la capital, Valls, els socialistes es van quedar amb el tercer lloc, a tan sols 25 vots de JxCat, que va quedar segon. En aquesta ciutat, els vots del PP i de Vox es van equiparar als obtinguts pel Front Republicà i Ciutadans va quedar en cinquena posició, a poca distància d’En Comú Podem. Resultats similars es van produir a Alcover i a Vallmoll, on el PSC sí que va fer-se amb el segon lloc.

Baix Camp i Priorat

A les comarques del Baix Camp i del Priorat el mapa tampoc no dibuixa diversitat entre els diferents municipis. Les primeres forces van ser, majoritàriament, per a ERC, a excepció de Mont-roig del Camp (PSC) i la Bisbal de Falset (JxCat), respectivament. A Mont-roig, els republicans van quedar en segona posició a poca distància dels socialistes, per damunt, i de Ciutadans, per sota. A Castellvell del Camp, la victòria republicana va ser, a diferència de Mont-roig, sense risc d’empat, el mateix a Riudecanyes, Riudoms i la Selva del Camp, entre d’altres. També a Falset ERC va guanyar sobradament, amb un 44,08% dels vots emesos.

A la capital del Priorat, JxCat va quedar en segon lloc i el Front Republicà va superar el PP i Vox i es va quedar a només set vots de Ciutadans.

Baix Penedès

La capital del Baix Penedès es va despertar amb una victòria clara de forces de la banda esquerra de l’hemicicle. El PSC va sumar el 26,07% dels vots, ERC el 20,89% i En Comú Podem el 15,09%. Un ordre semblant es va produir a Calafell. Ciutadans i els Comuns van superar els republicans a Cunit, on el PSC es va fer amb el triomf amb un 29,08% dels vots. En aquest municipi, Junts per Catalunya no va ser capaç de superar Vox ni el Partit Popular.

Conca de Barberà

També a Montblanc el Front Republicà (3%) va superar PP i Vox, que es van quedar amb prop del 2% dels vots. El sobiranisme, sumant-hi ERC (40,19%) i JxCat (20,49%), suma a la capital de la Conca de Barberà una majoria comparable a la que es produeix en altres municipis de la comarca, com ara a l’Espluga de Francolí.

tracking