Diari Més

Medi Ambient

El 2018 es van recollir 70 tones de deixalles dels fons marins catalans

Els ports de Cambrils, Sant Carles de la Ràpita i Tarragona han participat en el projecte 'Upcycling the Oceans'

Vista aèria del port de Sant Carles de la Ràpita.

El 2018 es van recollir 70 tones de deixalles dels fons marins catalansPorts de la Generalitat - Gencat

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El projecte Upcycling the Oceans, liderat per la Fundació Ecoalf i Ecoembes, ha permès durant el 2018 alliberar els fons marins de 60.930 quilos d'escombraries, dels quals 35.116 són residus de plàstic, gràcies a la col·laboració de 235 vaixells d'arrossegament de confraries catalanes.

En col·laboració amb l'Agència de Residus de Catalunya i el Projecte MARVIVA, així com la Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors, el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i Ports de la Generalitat; Ecoembes i la Fundació Ecoalf van posar en marxa el projecte a Catalunya el 2016.

En només dos anys, la iniciativa s'ha estès a 14 ports: Cambrils, l'Ametlla de Mar, l'Ampolla, Les Cases d'Alcanar, Sant Carles de la Ràpita, Tarragona, Arenys de Mar, Barcelona, Vilanova i la Geltrú, Blanes, Llançà, Palamós, el Port de la Selva i Roses.

Per a la realització d'aquesta labor, s'ha comptat amb la col·laboració de més de 1.000 pescadors catalans al capdavant de 235 vaixells d'arrossegament que van aconseguir el 2018, alliberar els fons marins de 60.930 quilos d'escombraries, dels quals 35.116 corresponen a residus de plàstic.

El gerent de Reciclat i Recollides Complementàries d'Ecoembes, Alberto Caldeiro, ha posat en valor el paper dels pescadors que, ha assegurat, «són els autèntics protagonistes».

«El nostre objectiu no és només extreure les escombraries que està destrossant els ecosistemes marins, sinó demostrar que és possible donar-los una segona vida convertint-los en productes d'alta qualitat i duradors», ha explicat.

El director de l'Agència de Residus de Catalunya, Josep Maria Tost, creu que «el projecte també ha servit per sensibilitzar als pescadors i a la població en general» i ha assegurat que aquesta iniciativa «és una eina per donar a conèixer el greu problema de les escombraries marines».

S'estima que, anualment, 8 milions de tones de plàstic arriben al mar i el 75% acaben en el seu fons, provocant greus conseqüències en els ecosistemes marins.

Aquest projecte consisteix a que els pescadors s'ocupen de guardar els residus que troben en les xarxes per a, una vegada que arriben a port, dipositar-los en els contenidors que els proporcionen.

A partir d'aquí, els residus són transportats i classificats per al seu reciclatge. En concret, el plàstic PET es tracta per convertir-se en rogeta que permet l'elaboració del fil amb el qual es fabriquen les peces tèxtils per part de l'empresa de moda sostenible Ecoalf.

tracking