Diari Més

Ferran Bel (JxCat): «Teníem el diputat, el tenim i el tindrem»

El número 2 de la llista assegurava ahir que «ningú s’atrevirà a què Josep Rull no pugui pujar a la tribuna»

Ferran Bel, número 2 de la llista pel Congrés, amb els seus, davant d'una imatge de Josep Rull.

Ferran Bel (JxCat): «Teníem el diputat, el tenim i el tindrem»Olívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Amb una mica més de 50.000 vots, Junts per Catalunya ha pogut conservar el seu diputat al Congrés per Tarragona. Uns resultats lleugerament superiors als assolits ara fa tres anys i que posaran sobre la taula el debat sobre si l’escollit, el terrassenc Josep Rull –ara a la presó i jutjat pel Tribunal Suprem–, podrà prendre possessió de l’acta i representar els tarragonins a la cambra baixa. «Teníem el diputat, el tenim i el tindrem», destacava Ferran Bel, segon de la llista.

En una nit que es preveia complicada, finalment el 12,29% dels vots (12,05% a Catalunya) no han permès a Ferran Bel fer-se amb el seu propi escó. Les previsions, però, eren encara pitjor i, els sondejos, que Bel va criticar per no haver-la encertat, fins i tot els deixaven sense representació. «Hem remat a contracorrent, hi havia interessos de l’Estat espanyol i de grans grups de comunicació contra Junts per Catalunya», deia Ferran Bel.

Bel va fer referència al creixement no només d’Esquerra Republicana sinó de les forces «pel dret a decidir». En aquest sentit, apuntava que «si el 2016 érem 3 diputats pel dret a decidir, ara en som 4».

Abans de comparèixer, els membres del PDeCAT –des de la nova seu ubicada al número 40 del carrer Rovira i Virgili– van escoltar atentament la segona de la llista per Barcelona, Laura Borràs, que va destacar en el seu discurs la victòria independentista. «El país és el que a nosaltres ens importa», deia Borràs, mentre els seus a Tarragona aplaudien.

«Malgrat intenten vendre una altra realitat de Tarragona, les Terres de l’Ebre i del Baix Penedès, amb aquests resultats només 2 diputats es neguen al dret a decidir».

«Eleccions en clau espanyola»

La victòria d’ERC i la pèrdua d’un diputat en el global de Catalunya de Junts per Catalunya –passen de 8 del PDeCAT a 7 de JxCat– deixa un escenari incert de cara a les eleccions municipals del 26 de maig. Segons Ferran Bel, «aquestes eleccions eren en clau estrictament espanyola, no tindran res a veure amb les municipals», avisava. Un cop es van conèixer els resultats, tothom mirava amb qui podia sumar el primer partit a l’Estat, el PSOE. En aquest sentit, Ferran Bel apuntava que «Pedro Sánchez haurà de dir primer si vol parlar o no vol parlar». El que sí que assegurava, però, va ser que «hauran de constituir la mesa del Congrés abans de les eleccions municipals».

Allò que pot ajudar a entendre el nou escenari polític serà el fet que els presos polítics –entre ells Josep Rull– que concorrien als comicis puguin exercir. Bel exigia «que Rull pugui pujar a la tribuna» i assegurava que «segur que ningú s’atrevirà a què no sigui així». Pel que fa als sondejos, Bel es mostrava crític amb els qui els auguraven entre tres i cinc escons. «On són? Qui assumeix ara la responsabilitat d’això?», es preguntava Ferran Bel. Tot i així, va evitar fer cap retret a altres forces, tampoc a la guanyadora, Esquerra Republicana.

«Mai hi havia hagut tants diputats independentistes, això ho hem assolit entre tots», destacava. D’altra banda, JxCat s’ha quedat novament a les portes d’entrar al Senat, amb un Hèctor López Bofill que s’ho mirava amb cara de circumstàncies.

tracking