Diari Més

Cortés: «El nostre principal èxit és que les tres dretes no podran formar govern»

Els comuns aguanten el diputat per Tarragona tot i perdre 25.000 suports i passen d’haver estat el partit més votat el 2016 a ser cinquena força

El cap de llista al Congrés, al centre, amb militants durant la nit electoral des del carrer Beethoven.

Cortés: «El nostre principal èxit és que les tres dretes no podran formar govern»Olívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

«A Tarragona, hem demostrat un cop més, al costat de la militància i l’electorat, que podem ser un partit de govern i que estem a la primera línia de la democràcia». Ho explicava ahir, prop de dos quarts d’onze de la nit i amb gairebé el 80% escrutat, el cap de llista d’En Comú Podem al Congrés, Ismael Cortés, que celebrava que la formació hagi mantingut el diputat aconseguit al 2016 tot i encaixar una pèrdua substanciosa de vots: de 75.328 a 50.797. Cortés, que encapçalava la candidatura com a independent i arribat des de Granada, restava importància a la caiguda, que atribuïa a «l’alta participació», i recordava que «l’enquesta del CIS, abans que la meva candidatura fos anunciada, ens feia perdre el diputat».

En Comú Podem va seguir la nit electoral des del bar Llevant, al carrer Beethoven, el carrer més car de la ciutat. Abans, al migdia, el cap de llista havia fet una atenció des de l’Institut de Campclar i havia animat la població a acudir massivament a les urnes per «afavorir el bloc de l’esquerra i desbloquejar la situació anòmala que està vivint Catalunya». Cortés va exercir el seu dret a vot per correu i preveu, a partir d’ara, «moure’m a cavall entre Tarragona i Madrid», tal com precisava ahir. En les anteriors generals, els comuns havien estat la força més votada a la demarcació i ara són la cinquena.

Amb la presència al Congrés assegurada –i que al carrer Beethoven es va donar per feta pràcticament des dels primers percentatges–, Cortés valorava ahir que «les tres dretes, finalment, no podran formar govern i aquest és el principal èxit que nosaltres ens atribuïm. Es podrà formar un govern progressista, farem que el tauler polític giri a l’esquerra». «Hem de fer autocrítica perquè hem perdut una xifra important de vots que haurem de treballar internament», apuntava, i detallava que, amb tot, «ens alegrem que el neoliberalisme no pugui sumar i que això ens doni l’opció de marcar l’agenda política».

Full de ruta «impossible» i 155

Cortés destacava que «tot i que no hem comptat amb la maquinària de propaganda que tenien la resta de partits, amb les mans buides i la capacitat de treball de la militància, hem pogut situar el nostre discurs en un desbloqueig dels qui intenten segrestar les institucions d’autogovern catalanes, el bloc del 155, i l’independentisme màgic que té un full de ruta impossible». I deia que «hem demostrat que l’independentisme, a Catalunya, no és una força majoritària». En relació a la davallada de vots, Cortés descartava que aquesta pugui tenir vinculació amb la seva figura i se centrava en «agrair la participació, cosa molt positiva».

«Sumarem les forces progressistes, principalment ho farem amb els socialistes, i esperem fer-ho amb altres forces a nivell estatal», afegia Cortés, que no confia en un pacte entre PSOE i Cs: «No ho veig viable, en especial pel tipus de debat que hi ha hagut durant tota la campanya electoral. És un desig de tota l’esquerra unir-nos davant de la pinça neoliberal». «La conjuntura és diferent a les darreres eleccions. Als socialistes no els hi convé associar-se al bloc del 155 després d’una campanya on s’ha mostrat dialogant», concloïa el nou diputat d’En Comú Podem, relleu de Fèlix Alonso.

tracking