Diari Més

Esport

L'Ultra Clean Marathon recorrerà 700 quilòmetres en set dies per Catalunya

El repte, que se celebrarà del 5 a l'11 de maig, passarà per Calafell, Altafulla i Tarragona

Imatge de la cinquena etapa de l'edició passada.

L'Ultra Clean Marathon recorrerà 700 quilòmetres en set dies per CatalunyaUltra Clean Marathon

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La segona edició de l'Ultra Clean Marathon, que se celebrarà del diumenge 5 de maig al dissabte 11, té com a principal novetat la combinació de diferents disciplines. Si l'any passat els ambaixadors d'aquest gran repte esportiu i ambiental van córrer la distància d'una marató (42,2 quilòmetres) cada dia durant set dies, en aquesta edició combinaran la cursa amb bicicleta de carretera i caiac per recórrer una distància total de 700 quilòmetres en una volta a Catalunya amb sortida i arribada a Barcelona. De les set etapes, les dues primeres seran en bicicleta; les tres centrals es faran corrent i les dues últimes, en caiac. L'Ultra Clean Marathon és una iniciativa que conjuga esport, recollida de residus i conservació de la natura.

La secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà; el director de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), Josep Maria Tost; la responsable de Coordinació Econòmica i Relacions Institucionals de la Xarxa per a la Conservació de la Natura, Sandra Carrera, i l'esportista Albert Bosch han presentat aquest dijous la segona edició de l'Ultra Clean Marathon, que serà circular, amb una volta a Catalunya, precisament per donar visibilitat a la importància de tancar el cercle pel que fa a la recollida i reducció de residus i a l'economia circular.

Aquesta iniciativa espera fomentar la mobilització ciutadana per reduir residus; busca el compromís de les persones que practiquen esport a la natura perquè tinguin cura del medi ambient, tant a títol individual com quan participen en competicions organitzades, que han de ser sostenibles, i vol reconèixer la tasca de les entitats ambientals.

El repte està organitzat per la Xarxa per a la Conservació de la Natura, el Departament de Territori i Sostenibilitat i l'Agència de Residus de Catalunya (ARC). Serveix de nexe d'unió entre la campanya Let's Clean Up Europe i la Setmana de la Natura.

Ambaixadors i participants

El repte compta amb la implicació de dos esportistes compromesos amb el medi ambient, Albert Bosch i Nicole Ribera, que faran d'ambaixadors. Tothom qui ho desitgi pot participar-hi, ja sigui en una de les nombroses accions de neteja que hi ha previstes al llarg del recorregut o fent un tram de l'Ultra Clean Marathon al costat dels ambaixadors corrent, en bicicleta o en caiac. La participació ciutadana requereix inscripció, que es pot tramitar a través de la pàgina web de l'esdeveniment. Té un cost de 5 euros que es destinaran a les 10 entitats de conservació de la natura que treballen a les zones per on transcorrerà l'Ultra Clean Marathon 2019.

En la primera edició, hi van participar més de 2.000 persones i es van recollir 1.973,5 quilos de residus. Enguany hi ha previstes més d’una trentena d'accions de neteja i la participació d’una cinquantena entitats, empreses, i col·lectius. Al final de cada etapa es lliurarà un guardó a les persones que hagin participat en les accions de neteja i s'atorgarà el premi a l'equip o persona que hagi recollit més brossa (en pes o en volum); a qui hagi recollit el residu més perillós per a la natura i a qui hagi recollit el residu més curiós.

Les set etapes

L'Ultra Clean Marathon passa per les diferents demarcacions de Catalunya i combina paisatges de muntanya, interior i costa. Cada etapa s'organitza amb el suport d'escoles, administracions locals i empreses, així com d'entitats ambientals que treballen al territori.

La primera etapa, diumenge 5 de maig, serà de 209 quilòmetres, que es faran en bicicleta entre Barcelona i Lleida passant per Sitges, Calafell, Altafulla i Tarragona. Travessarà boscos mediterranis litorals i paisatges del cultiu de secà de ponent. La segona recorrerà 225 quilòmetres que separen Lleida i Ripoll, passant per la Seu d'Urgell i Alp. L'etapa transcorrerà per boscos d’alta muntanya i trams que resseguiran el curs del riu Freser fins acabar a Ripoll on s'uneix a la conca del riu Ter.

La tercera etapa, la primera de cursa, tindrà 40 quilòmetres entre Ripoll i Olot, passant per Sant Joan de les Abadesses i Sant Pau de Segúries. El recorregut passarà per la Via Verda i la Via Romana i per la zona volcànica de la Garrotxa. La quarta etapa serà de 58 quilòmetres i anirà per la Via Verda del Carrilet que separa Olot de Girona, tot vorejant el riu Brugent. La cinquena tindrà 72 quilòmetres i unirà Girona i Blanes, per Cassà de la Selva, Caldes de Malavella i Vidreres. El recorregut passarà per la Via Verda i per pistes forestals fins arribar al mar.

La sisena etapa, que es farà en caiac, serà de 34 quilòmetres i unirà per la costa de Blanes i Mataró, passant per Calella i Arenys de Mar, amb vegetació litoral mediterrània. La setena i última etapa, el dissabte 11 de maig, tindrà 30 quilòmetres i unirà Mataró i Barcelona, passant per Vilassar de Mar i Montgat. També serà per mar, tot i que hi haurà l'opció de córrer els darrers cinc quilòmetres, des del Fòrum de Barcelona fins al Moll de Marina, on es farà la festa final.

tracking