Diari Més
Joan Ruiz Carbonell

Candidat al Congrés dels Diputats pel PSC

«El PP s'oposava a tramitar el projecte de les xarxes tancades»

Joan Ruiz aposta per un govern socialista sense Podem i reclama més «pluralisme» a TV3 i obrir-la a tota la societat

Joan Ruiz, durant l'entrevista a la redacció de diari més el passat 11 d'abril.

«El PP s'oposava a tramitar el projecte de les xarxes tancades»Gerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

—La solució del conflicte polític a Catalunya passa estrictament per un referèndum sobre la independència?

—En absolut, ara està en mans de la justícia. Quan acabi el judici i hi hagi sentència ja en parlarem.

—Fa uns dies Oriol Junqueras afirmava en una carta a la seva militància que el referèndum és inevitable.

—Nosaltres estem per la convivència no per barallar-nos. Un referèndum a cara i creu serviria per acabar de dividir aquesta societat que ja està prou dividida.

—No hi ha hagut canvis de posició en el PSC sobre la celebració d’un referèndum?

—Hem continuat dient exactament el mateix. Amb nosaltres no hi haurà 155, no hi haurà referèndum per continuar enfrontant-nos a Catalunya. Volem dialogar dins la llei, negociar i pactar. Volem tornar a la convivència.

—El CIS apunta una victòria d’ERC a Catalunya. Se seurien per negociar un possible pacte de govern amb els republicans?

—Volem una majoria àmplia que ens permeti governar sense comptar amb altres forces polítiques. Naturalment dialogarem amb tothom a l’hora de pactar les lleis, però volem que tota aquella gent que creu que és sensat que Sánchez sigui president que ens voti.

—Es va fer tot el possible en les negociacions per aprovar els pressupostos i evitar les eleccions?

—Els partits independentistes podrien haver fet més, però no van voler. Van bloquejar els pressupostos més socials de la història d’Espanya i Catalunya. La dreta i ells són els responsables.

—El PSOE no té cap responsabilitat?

—Clar que en tenia, era el partit del govern, però es va trobar amb grups parlamentaris que no volien que tiressin endavant els pressupostos i no van pensar en què hi ha molta gent que està en llistes d’espera per accedir al sistema de discapacitat, que hi ha majors de 52 anys que no tenen cap subsidi i que els pensionistes necessiten pensions molt més dignes.

—Quines mesures proposa per millorar la situació dels pensionistes?

—Lligar l’IPC a la pujada de pensions de cada any. En la mesura que puguem –i estic segur que la situació econòmica millorarà– també volem pujar per damunt de l’IPC les pensions mínimes.

—Vox es una línia vermella?

—Volem una majoria que no ens faci dependre ni d’uns ni d’altres. Aquesta majoria existeix i diu que els problemes s’han de solucionar amb pacte i diàleg.

—Com s’explica que els governs del PP i el PSOE negociessin amb ETA i que, ara, costi més parlar amb els independentistes catalans en un context pacífic?

—Els hi hauràs de preguntar a ells perquè anteposen els seus interessos partidaris als interessos dels catalans. Hem posat damunt de la taula moltes coses, hem dialogat, hem reunit totes les comissions bilaterals per tractar els problemes que realment afecten els catalans i tarragonins. Hi ha 160.000 pensionistes que ho estan passant molt malament i han preferit no negociar.

—La candidata del PP per Barcelona, Cayetana Álvarez de Toledo, va obrir la porta a tancar TV3.

—No s’ha de tancar, però una mica més de pluralisme no li aniria gens malament. Sempre hi ha la mateixa gent, les mateixes opinions. És una televisió que és de tots, que també paguem la meitat de la població que no estem d’acord amb les idees que normalment difonen. Ara, tancar-la no, per descomptat. Més aviat soc partidari d’obrir-la a tots aquells sectors de la societat que ara no se senten representats.

—En quin estat es troba el projecte de les xarxes tancades? (mecanisme que podria estalviar el 15% a les empreses químiques en l’obtenció de l’energia elèctrica)

—El reglament està molt avançat, però amb l’avenç electoral difícilment es farà abans de les eleccions. Si governem nosaltres, abans de l’estiu estarà elaborat. S’ha fet amb la participació del sector entre ells els petroquímics de Tarragona.

—Pot perillar si no governa el PSOE?

—Crec que sí perquè hi ha altres partits que representen o poden representar altres interessos de sectors molt importants de l’economia.

—Li consta que alguns partits estiguin en contra d’aquest projecte?

—Només diré això. Alguns partits de la dreta no estaven d’acord en tramitar-lo.

—El PP?

—Per exemple.

—Ciutadans?

—No tinc notícies, però és possible. Tanmateix, no en tinc notícia.

—Quines propostes fa als pagesos, molt preocupats pel sector de l’avellana?

—És important que els ajuts vagin directament al pagès i no a la subvenció. Es poden donar situacions en què hi hagi persones que tinguin moltes hectàrees i, per tant, molta producció, i que reben més ajuts que el pagès que està a la terra.

—Com veu l’avenç de Vox a les enquestes?

— Amb preocupació. S’hauria de parlar menys de Vox. Governi el PP o Ciutadans, necessàriament darrere estaran les idees de Vox i això es anar cap enrere.

—Està seguint el judici?

—Poc.

—Creu que les acusacions sobre rebel·lió tenen fonaments? Va haver-hi violència?

—Quan hi ha un judici s’ha de respectar la justícia i esperar que es dicti sentència. No soc qui per entrar en això.

—Vostè viu a Tarragona, va tenir la percepció aquells dies que es visqués violència?

—Va haver-hi de tot, però no és a mi qui em toca qualificar-ho, sinó a la justícia que és un altre poder, i hi ha qui ho confon.

—Com valora que el Suprem no deixi sortir als candidats de la presó per fer campanya?

—Són els organismes que ens hem donat en una de les democràcies més avançades del món. Si el Suprem i la JEC diuen una cosa s’ha d’acatar.

Un històric socialista de llarga carrera

Joan Ruiz Carbonell (1954) va entrar a la política de la mà de Josep Maria Recasens, el primer alcalde de la democràcia, el 1984 com el seu cap de gabinet. Professor de Primària i llicenciat en Geografia i Història, ha dedicat gran part de la seva vida a l’esfera pública. Ha estat Secretari d’Organització del Camp de Tarragona i, des de 2008, és diputat al Congrés dels Diputats on, recentment i entre altres qüestions, ha treballat per impulsar polítiques encaminades a ajudar les persones discapacitades.

tracking