Diari Més

Vandellòs II pateix una aturada no programada durant el procés de reconnexió a la xarxa

La central està aturada des del 4 d’abril per un degoteig en el drenatge d’un generador

Imatge d'arxiu de l'edifici de contenció del reactor de Vandellòs II.

La nuclear Vandellós II s'atura per un augment del cabal de l'aigua als desguassos de l'edifici de contencióACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La central nuclear Vandellòs II ha patit una aturada no programada durant el procés de reconnexió a la xarxa que va començar dimarts a la tarda. La instal·lació està aturada des del 4 d’abril després que es localitzés un degoteig en el drenatge d’un generador. Segons ha informat l’Associació Nuclear Ascó-Vandellòs (ANAV), la causa determinant d’aquesta aturada ha estat un «desajust» en les accions de normalització de la instrumentació en el procés de sincronització i augment de potència, que ja ha estat revisat i corregit. La central ha tornat a posar en marxa els treballs i la previsió és que es pugui sincronitzar a la xarxa durant aquest dimecres.

L’ANAV, que ha notificat el succés al Consell de Seguretat Nuclear (CSN), ha assenyalat que durant la parada tots els sistemes de seguretat han actuat correctament i segons el disseny. Segons l’organisme, «no ha tingut impacte en les persones ni el medi ambient i s’ha actuat en tot moment d’acord als procediments i prioritzant les actuacions més segures i conservadores».

Per la seva banda, el Consell de Seguretat Nuclear ha detallat que la parada automàtica del reactor s’ha degut a l’actuació del sistema de protecció per senyal de baix nivell d’aigua al generador de vapor C. Aquest senyal, apunta, s’ha activat per l’aïllament del sistema d’aigua d’alimentació principal durant les maniobres d’arrencada de la primera turbo bomba d’aigua d’alimentació i escalfament de la segona.

Segons el CSN, en el moment de transferir el mode de control d’aigua d’alimentació del generador de vapor A des de «baixa potència» a «alta potència», el Sistema de Control Digital del Reactor ha interpretat, «degut a una maniobra errònia dels operadors», una discrepància entre el cabal i real i el cabal de l’instrument. Això, afegeix el CSN, ha provocat una senyal errònia de molt alt nivell en el generador de vapor i la consegüent actuació de la senyal d’aïllament de l’aigua d’alimentació principal i el dispar de la turbina.

L’organisme ha informat que l’incident s’ha classificat de forma preliminar en el nivell zero de l’Escala Internacional de Successos Nuclears i Radiològics (INES).

tracking