Diari Més

Justícia es mostra disposada a permetre actes electorals en presons

Respon a una consulta de la junta electoral i es podrien celebrar accions de campanya a Mas d'Enric, Lledoners i Puig de les Basses

Foto d'un dels patis de la presó de Mas Enric.

Mas d'Enric, presó, El CatllarCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Conselleria de Justícia es mostra predisposada a acollir en tres presons catalanes actes de campanya electoral. En concret, podria permetre actes, a petició d'un partit, als centres penitenciaris de Mas d'Enric (Tarragonès),Lledoners (Bages) i Puig de les Basses (Alt Empordà), sempre que no siguin actes multitudinaris, no afectin la normalitat dels centres i hi assisteixin només els presos que han demanat el dret a vot, a qui cal garantir la seva intimitat, i tot sempre subordinat a les condicions de seguretat. Així ha respost a la consulta de la Junta Electoral, i ara està a l'espera de la resposta.

Segons ha informat Justícia, «des dels centres penitenciaris es treballa per garantir drets, no pas per limitar-los» i, per tant, el departament «no posarà cap impediment perquè els presos estiguin ben informats de quines són les opcions electorals que es presenten a aquests comicis». «Els centres penitenciaris són permeables i el departament treballa perquè les condicions de dins de la presó siguin el més semblant possible a les de fora», afegeix el departament.

Divendres passat, les juntes electorals provincials de Barcelona, Girona i Tarragona van instar la Secretaria a fer un informe sobre aquesta possibilitat. En un informe del secretari de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima, Amand Calderó, al qual ha tingut accés l'ACN, es recorda que la immensa majoria de reclusos tenen reconegut el dret de vot, excepte si ho exclou la sentència. Per votar, utilitzen el vot per correu, i perquè els reclusos disposin de prou informació sobre les diverses candidatures, «una de les maneres és l'explicació directa i personal dels diversos programes per part dels candidats». Per això, Calderó considera que «seria pertinent autoritzar l'entrada dels candidats en els centres penitenciaris per tal que en un espai habilitat a l'efecte, poguessin dur a terme la seva campanya electoral».

En aquest sentit, recorda que «la normativa penitenciària no estableix cap prohibició expressa per a la realització d'aquests actes», sense perjudici de les mesures de seguretat interior que es puguin establir. Per això, la Secretaria veu possible que els partits puguin convocar actes electorals respectant el pluralisme polític, transparència, igualtat, proporcionalitat i neutralitat.

Les exigències relacionades amb la seguretat serien que cada partit només podria realitzar un acte en cada presó, l'acte no podria durar més d'una hora i no podria afectar les activitats que es desenvolupen en la vida ordinària dels centres. La petició de realització s'hauria de fer almenys cinc dies abans per permetre una correcta planificació de la resta d'activitats, tot i que Calderó admet que en aquest cas seria difícil complir el termini. L'acte es realitzaria en el lloc més adient que considerés la direcció de cada presó. El nombre d'assistents es podria adaptar en funció de la capacitat del lloc escollit per realitzar l'acte i només hi podrien assistir aquells presos en règim ordinari i que puguin exercir el dret de vot en cada procés electoral. El candidat que dugués a terme l'acte electoral només podria entrar acompanyat de dues persones del seu gabinet.

tracking