Diari Més

Mobilitat

L'AVE 'low cost' Madrid-Barcelona es preveu que comenci a operar per Setmana Santa del 2020

El nou servei permetrà viatjar en trens de més capacitat i bitllets fins a un 25% més barats

Els trens més reforçats en aquestes dates corresponen als serveis que connecten Catalunya amb Andalusia.

Renfe posa a la venda 25.000 bitllets per l'AVE a 25 euros per celebrar els 25 anysACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de Renfe, Isaías Táboas, ha anunciat aquest dijous que treballa amb la previsió que l'AVE 'low cost' comenci a operar per Setmana Santa del 2020, mesos abans que es liberalitzi el sector de l'alta velocitat a l'Estat, segons ha explicat en un acte al Fórum Next Educación, a Madrid. Fins al moment, Renfe és «l'única empresa autoritzada» per oferir el servei d'alta velocitat, ha recordat Taboas. L'exministre de Foment Iñigo de la Serna va anunciar a principis de l'any passat la posada en marxa del projecte amb l'objectiu d'augmentar la competitivitat de Renfe en un entorn liberalitzat i amb uns preus d'entre un 20% i un 25% inferiors a l'AVE convencional. El projecte però es va anar endarrerint i el govern espanyol i Renfe en van redefinir el model aquesta tardor.

El tren d'alta velocitat de 'low cost' hauria de connectar Barcelona –a través del Prat de Llobregat- amb el Camp de Tarragona i Madrid. Els combois seran de la sèrie S-102 i inclouran més seients i s'eliminarà la cafeteria amb l'objectiu d'augmentar el nombre de passatgers i reduir despeses.

L'aleshores ministre De la Serna va explicar que s'havia escollit l'estació del Prat de Llobregat per la seva proximitat amb l'aeroport del Prat, per la seva intermodalitat, perquè evitarà que molts viatgers hagin d'entrar a Barcelona i per la possibilitat d'habilitar serveis complementaris al seu voltant com ara aparcaments per a cotxes elèctrics, per exemple.

A banda de la posada en marxa de l'AVE 'low cost', el president de Renfe ha explicat que tots els trens de la companyia disposaran de wifi el 2023 i la renovació del 50% de la plantilla en els propers vuit anys per «captar talent professional i motivacional», amb una «aposta enorme per la digitalització per afegir valor al coneixement del què vol el viatger i al manteniment dels nostres trens», ha continuat el president de la companyia, que ha defensat el ferrocarril com un mitjà «més segur, més eficient i menys contaminant».

Táboas també ha assenyalat com una «oportunitat» la liberalització del sector de l'alta velocitat a finals del 2020 després que Renfe iniciés el servei des del 1992.

D'altra banda, el president de la companya ha reconegut que el parc mòbil està «envellit» i que «no s'ha invertit prou» en la flota de Rodalies i llarga distància. «S'ha d'invertir en la gent», ha subratllat Táboas, que ha reconegut que no s'han comprat trens des del 2007. «S'ha de millorar perquè la gent deixi el transport privat», ha afegit.

tracking