Diari Més

Consum

Les empreses de telecomunicacions són les que més reclamacions van rebre dels consumidors el 2018 a Tarragona

L’Agència Catalana de Consum valora positivament que la meitat de les queixes es van resoldre per la via de la mediació o l’arbitratge

La directora dels Serveis Territorials d'Empresa i Coneixement, Carme Mansilla, amb la directora de l'Agència Catalana del Consum, Elisabeth Abad.

Tarragona, Elisabeth Abad, reclamacions, Agència Catalana del ConsumACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les empreses de telecomunicacions i Internet, amb Vodafone al capdavant, van ser les que més reclamacions van rebre per part dels consumidors a l’Agència Catalana del Consum l’any 2018 a la demarcació de Tarragona, segons ha exposat l’organisme aquest dimarts. Les van seguir les companyies de subministraments bàsics. Globalment, el nombre de reclamacions es va incrementar un 21% respecte l’any anterior fins a les 2.500, si bé el nombre de denúncies van baixar, fins a les 92. L’Agència Catalana del Consum es mostra satisfeta pel fet que un 52% de les reclamacions es van resoldre per la via de la mediació o l’arbitratge.

La directora de l’Agència Catalana del Consum, Elisabeth Abad, ha detallat que les empreses amb més reclamacions van ser Vodafone, Endesa, Orange, Telefónica, Xfera Mòviles, Vueling, Naturgy, Evofinance i iDental. Abad ha considerat que l’increment de reclamacions en part és conseqüència de les campanyes impulsades des de l’organisme: «Les nostres campanyes comencen a tenir l’efecte desitjat. Volem ciutadans més sensibilitzats en matèria de consum», ha destacat.

De les 2.564 reclamacions interposades pels consumidors, el 52,25% es van resoldre per la via de l’arbitratge. Un procediment pel qual ja es demana una compensació econòmica pel dany o tracte sofert. Abad ha explicat que per tramitar-la «primer s’ha de fer la queixa a l’establiment, a través dels fulls de reclamació i si al cap d’un mes no hi ha una resposta satisfactòria o no s’està d’acord amb la proposta de l’empresa, des de l’Agència Catalana del Consum s’inicia un expedient conforme farem la mediació». En cas que aquest procediment no sigui suficient, el client té l’opció d’anar a l’arbitratge: «La mediació és automàtica, l’arbitratge necessita una petició i que l’empresa hi estigui adherida», ha matisat la directora. Tot i això ha valorat que a Catalunya han percebut que «hi ha una cultura del pacte per evitar anar a la justícia, que pot tardar dos anys en resoldre». Amb l’arbitratge els terminis no s’allarguen més enllà de les dues setmanes, tal i com ha assegurat. L’objectiu de l’organisme és passar del 52% al 60% durant el 2019.

Menys consultes i denúncies

Durant el 2018 es van reduir les consultes en un 15%. Segons Abad la raó es troba en el fet que les xarxes socials han agilitzat els terminis i es mostra convençuda que la tendència s’accentuarà perquè la nova pàgina web permetrà tramitar-les sense passar per les oficines. També han caigut el nombre de denúncies presentades a la demarcació, en concret un 40%, fins a les 92.

En canvi, s’han incrementat les inspeccions. Se’n van realitzar 849 a la demarcació, fet que representa un creixement del 43%. D’aquestes, el 38% es va dur a terme en el marc d’una campanya, mentre que el 21% va estar motivada per una denúncia. Abad ha posat en valor aquestes xifres perquè «els productes detectats en les inspeccions atempten contra la seguretat, sobretot de nens i nenes». Molts d’aquests articles, entre els que hi ha principalment joguines i aparells tecnològics, «han estat fabricats fora de la Unió Europea», ha detallat.

Pla detall d'alguns productes retirats del mercat per part de l'Agència Catalana del Consum.

consum, Agència Catalana del Consum, arbitratge, reclamacions, Elisabeth Abad, TarragonaACN

tracking