Diari Més

Un guàrdia civil explica l'enganxada de cartells del PDeCAT i de la CUP a la caserna Valls

El testimoni ha relatat que va intentar identificar un concentrat però que «10 o 15 persones se'm van encarar»

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un altre guàrdia civil (TIP G99880L), sergent responsable de seguretat de la caserna de Valls, ha explicat com el mateix 20 de setembre hi va haver una concentració d'unes 150 persones davant d'aquestes instal·lacions. Va sentir crits com 'Votarem', 'Llibertat', 'Renegats', 'Fora les forces d'ocupació', i «insults» com «cabrons, fatxes, o fills de puta».

A preguntes de la fiscalia, ha relatat com aquell dia «diversos partits polítics» i entitats «com l'ANC i Òmnium Cultural» van convocar per les xarxes socials una concentració a la plaça del Pati de Valls i «recorregut pel poble per fer una enganxada de cartells». Uns cartells, ha assegurat, que van ser «distribuïts per partits polítics i associacions», mentre que altres «se'ls havien imprès els ciutadans a casa, com demanaven per les xarxes». Segons el guàrdia civil, hi havia lemes com 'Votarem per ser lliures' o 'Que no decideixin per tu', aquest últim «en blanc i negre, que semblava imprès a casa, i incloïa una silueta de dos guàrdies civils». A més, ha dit que va poder veure «diversos cartells del PDeCAT i alguns de la CUP» que tenien com a objectiu «incentivar la participació al referèndum».

El sergent ha relatat com les 150 van arribar a la caserna, van enganxar cartells al mur que fa de perímetre de la instal·lació o fons. Dins de la caserna hi viuen 14 famílies i ha assegurat que «aquest episodi va crear força malestar», perquè «alguns dels assistents eren companys de feina de dones i novies de guàrdia civil i veure'ls davant insultant-nos no agrada». A més, ha remarcat que hi ha hagut altres episodis a més d'aquell, amb «pintades» o «llançament d'ous».

Sobre la protesta del 20-S, el sergent ha explicat com els manifestants van posar «cinta adhesiva» a les portes de la caserna, que estaven tancades, i van «enganxar cartells» tant al mur com a fanals i senyals de trànsit. «Van fer danys, perquè van aplicar cola», ha assegurat. Durant el moment de la protestat hi va haver a la zona dues patrulles de la policia local de Valls, que van fer una actuació «eficaç», segons el sergent.

Intent d'identificació

Cap al final de la concentració, quan quedaven entre 10 i 15 persones, el sergent ha explicat que va sortir de la caserna i que va intentar identificar un concentrat que estava enganxant un cartell. Ha relatat que el va agafar «pel braç» i el va intentar portar «a la zona de seguretat que em proporciona la policia local de Valls». «Les 10 o 15 persones que quedaven se'm van encarar», ha assegurat. Posteriorment, va despenjar els cartells que hi havia al mur de la caserna.

Aquest moment es veu en un dels vídeos que està a la causa aportat per les defenses que el mateix guàrdia civil ha citat. L'advocat Andreu van den Eynde ha insistit especialment en aquest moment durant el seu interrogatori, buscant contradiccions entre el que ha explicat el testimoni i el que es veu en el vídeo. En la gravació es pot veure com el sergent es dirigeix al jove quan estava penjant un cartell en un senyal de trànsit -el testimoni ha dit que era un fanal o la paret-, l'agafa del braç i el porta cap a la porta de la caserna, on també hi ha un cotxe de la policia local. En aquell moment, els altres concentrats criden, el jove s'allibera del guàrdia civil, s'agrupa amb els concentrats, que han fet unes passes cap endavant per tornar enrere al cap d'uns segons.

Capura d'una imatge del vídeo.

Tensió entre agents de la Guàrdia Civil i joves que penjaven cartells al mur de la caserna de Valls

tracking