Diari Més

Judicial

Tretze narcos que van traficar amb 5.000 kg. d'haixix eviten entrar a presó

La banda introduïa a Espanya la droga procedent del Marroc i la desembarcaven a les costes de Tarragona

Imatge de la platja de la Pineda.

Tretze narcos que van traficar amb 5.000 kg. d'haixix eviten entrar a presóGoogle Maps

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una banda de 13 narcotraficants marroquins condemnada per introduir mitjançant llanxes a Espanya 5 tones d'haixix, valorades en 6,8 milions, ha evitat ingressar a la presó gràcies a un pacte de conformitat que els imposa una multa de cinc milions d'euros.

Fonts judicials han explicat a Efe que les parts han acordat una pena de presó d'un any i 11 mesos per a cada un dels acusats per delictes contra la salut pública però, com que només un d'ells té antecedents criminals, cap no ingressarà a la presó.

La banda introduïa a Espanya carregaments d'haixix procedents del Marroc i els desembarcaven a les costes deTarragonaper a la seva partida i posterior comercialització i va ser sorpresa en flagrant el 2008 mentre descarregaven 1,8 tones de droga a la platja de Faro, a la localitat de Vila-seca.

En el moment de la detenció, cinc d'ells eren a l'aigua recollint els fardells que havien llançat des del vaixell a la costa, dos vigilaven i la resta conduïa els vehicles en els quals carregarien la droga.

Per poder transportar l'anomenada «verdura» (haixix), utilitzaven un servei de llanxes semirígides que desembarcaven al litoral català, i després traslladaven el carregament a cotxes o furgonetes, amb les quals el portaven fins a un fals negoci de roba usada.

Aquest establiment era la tapadora per poder preparar les partides, que posteriorment repartien i funcionava com a dipòsit de mercaderia abans de la distribució.

La banda funcionava com una organització jerarquitzada amb quatre capitostos i unes funcions molt concretes, que anaven des del contacte amb el proveïdor marroquí d'haixix a la contractació de vaixells, l'adquisició de combustible o la logística, així com vigilants, conductors i un encarregat de personal.

D'acord amb la Fiscalia, els narcotraficants van disposar una trama amb un sistema establert de telecomunicacions i constants canvis de número per intentar driblar l'atenció de la policia, que va dur a terme quatre operacions després d'interceptar diverses trucades entre ells.

En la primera, els tres integrants d'una furgoneta sospitosa van fugir, abandonant més de tres tones d'haixix, valorades en 4,1 milions d'euros.

Sis mesos després, la policia va agafar els 13 narcos a Vila-seca en ple desembarcament de la droga, després de la qual cosa encara van requisar 11 quilos més d'haixix i desenes de garrafes de gasolina durant l'escorcoll del domicili d'un dels traficants i de la nau industrial d'un altre.

Els membres de la banda van passar de dies a quatre mesos a la presó el 2008 però, des d'aleshores, responien en llibertat provisional fins a la celebració del procés, en el qual la Fiscalia demanava penes d'entre 5 i 6 anys per a cada un dels integrants, així com una multa total de 50 milions d'euros.

Fa algunes setmanes, 12 dels 13 acusats van tancar el pacte de conformitat, però un dels líders no es va presentar davant el tribunal fins aquest dijous, quan s'ha segellat l'acord.

tracking