Diari Més

Política

Quinze partits competiran a les urnes en les eleccions generals del 28 d'abril

El candidat de Junts, Josep Rull, i el d’En Comú Podem, Ismael Cortés, són les cares noves de les principals formacions en les eleccions generals

Candidats de Tarragona dels partits amb represnetació al Congrés.

Quinze partits competiran a les urnes en les eleccions generals del 28 d'abrilDiari Més

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El pròxim 28 d’abril competiran a les urnes de les eleccions generals quinze partits polítics a la circumscripció per Tarragona, cinc més que el 2016. El Butlletí Oficial de l’Estat va publicar ahir les llistes definitives de les formacions que pugnaran per aconseguir representació, els que no la tenen, o bé per millorar i superar l’actual escó que els principals partits ja tenen al Congrés i al Senat. Es tracta de les llistes provisionals, ja que la junta electoral ha de ratificar-les.

Gairebé tots els partits amb representació a la cambra baixa repeteixen candidat amb l’excepció de Junts (el 2016 CiU) que relega Ferran Bel a la segona posició i col·loca l’exconseller de Territori, Josep Rull —actualment acusat de rebel·lió pel Tribunal Suprem i en presó preventiva— al capdavant de la candidatura de la formació de Carles Puigdemont. Els independentistes aposten per una cara molt més visible en ple judici pel procés per guanyar terreny electoral. En els últims comicis, els neoconvergents van ser la cinquena força amb el 13,7% dels vots.

En Comú Podem tampoc repeteix el seu candidat i substitueix l’alcalde d’Altafulla, Fèlix Alonso, pel candidat independent Ismael Cortés. Podem, que forma part de la coalició d’esquerres volia que el candidat fos del partit de Pablo Iglesias. A més, el codi ètic de Catalunya en Comú impedia que Alonso es presentés a les generals i a les municipals a la vegada.

Tots miren als comuns

El rival a batre el 28 d’abril a Tarragona, i també a la resta de Catalunya, és En Comú Podem, vencedor en les dues últimes eleccions generals. El 2016, la coalició va obtenir el 21,8% dels vots a Tarragona. Tots els principals partits tenen un escó.

Jordi Salvador tornarà a ser el cap de llista d’ERC i intentarà superar el 19,6% dels vots que va recollir fa dos anys. El socialista Joan Ruiz és el candidat del PSC que va esdevenir la tercera força a la circumscripció i el popular Jordi Roca es situa, de nou, com l’aposta del PP, que intentarà abandonar l’actual quarta posició. El candidat de Ciutadans torna a ser Sergio del Campo.

Els ciutadans acudiran de nou a les urnes després de 8 mesos de govern socialista. El passat 1 de juny de 2018, Pedro Sánchez desallotjava del poder Mariano Rajoy, desacreditat pels nombrosos casos de corrupció que esquitxaven el PP i que culminaven en la condemna del jutge del cas Gürtel al partit conservador com a «partícip a títol lucratiu» de la trama. Sánchez va convocar les eleccions el passat 15 de febrer davant la impossibilitat d’aprovar els pressupostos.

A Tarragona apareixen cinc nous actors polítics que se sumen als deu partits que van disputar-se els vots dels ciutadans el juny de 2016. Són el Front Republicà, el Partit Comunista dels Treballadors, Vox, Per Un Món Més Just i Convergents. Per contra, Escons en Blanc ha decidit no presentar-se.

El Front Republicà és la candidatura de l’esquerra independentista liderada per Albano Dante Fachin, que aglutina alguns sectors vinculats a la CUP com Poble Lliure i també el partit Pirata. El seu candidat a Tarragona serà Ferran Reyes, que el passat 2011 es va presentar com a número 8 de la CUP en les eleccions municipals. Maria del Rosario Muñiz és l’única candidata de Per Un Món Just, Albert Camarasa és el candidat del Partit Comunista dels Treballadors, Santiago Campos es presenta amb Convergents i l’empresari Alejandro d’Anta Puig serà el candidat de Vox. Tots els càlculs apunten a una victòria del PSOE a Espanya. L’última enquesta del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) atorga als socialistes el 33,3% dels vots. El PP obtindria el 16,7%,i Ciutadans el 15,3%, mentre que Vox, que va entrar amb força a les eleccions andaluses, apenes aconseguiria el 5,9% del suport de la ciutadania. Un pacte de la dreta podria donar resultat per fer fora Sánchez de la Moncloa. Una altra possibilitat és un acord entre el PSOE i Units Podem, que trauria el 9,9% dels vots.

Què pot passar si Rull, ara a presó, surt escollit?

Una de les incògnites que plantegen aquestes eleccions és la situació del candidat de Junts, Josep Rull, actualment en presó preventiva, acusat de rebel·lió pel procés. La Junta Electoral ha de determinar si sín elegibles i el Tribunal Suprem li compet donar permís perquè prengui possessió del seu escó, en cas de sortir elegit per Tarragona. La llei diu que un ciutadà no pot ser elegit quan hi ha una sentència ferma sobre ell. Tanmateix, la llei també preveu la suspensió en el exercici del seu càrrec a les persones en presó provisional i amb una interlocutòria de processament.

Més de 70 partits i 5.627 candidats es presentaran a tot l’Estat

Més de 70 partits es presentaran a les eleccions generals del 28 d’abril. En total hi haurà 5.627 candidats (sense comptar suplents) que no són, encara, els que apareixeran en les paperetes. En els pròxims dos dies, les juntes electorals comunicaran als responsables si les seves llistes incompleixen alguna de les normes per a presentar-se (mínim nombre de candidats igual al total d’escons a repartir, paritat, no repetició de noms) i les formacions tindran altres dos dies per a esmenar aquests problemes. Serà llavors quan les llistes definitives, les proclamades, arribaran al BOE.

El gruix de candidats es concentra en el Congrés: són 4.274 titulars, de moment, per a ocupar 350 escons. Els únics partits que es presenten a totes les 52 circumscripcions són el PSOE, Recortes Cero, Vox, Units Podem, PP i Ciutadans (aquests dos últims comptant la seva aliança en Navarresa Suma amb UPN). El PACMA es presenta en totes menys a Ceuta i Melilla. La formació animalista ha de solucionar un error en les seves llistes per Madrid, ja que han presentat 36 dels 37 candidats necessaris.

La candidatura Per un món més just (Pum+J) es presenta a totes les circumscripcions excepte a Terol, però només ha presentat candidats suficients per a 29 de les 51.

En el cas de Vox ha presentat més candidats dels necessaris a Lleó (sis dels quatre necessaris) i a Màlaga (14 de 11). El mateix ha passat amb Retallades Zero, que a València presenta un nom més del necessari.

Al Senat, amb 1.353 candidats per a 208 escons els mateixos partits es presenten en totes les circumscripcions (Units Podemos, PP, PSOE, C’s i Retallades Zero) excepte Vox, que no ho fa a El Ferro i La Gomera, amb un senador a triar en cadascuna d’elles. Pacma tampoc presenta noms a Ceuta i Melilla, igual que en les eleccions al Congrés.

Les circumscripcions amb més opcions de vot -de moment, a costa de la neteja de les juntes electorals- són Barcelona (18 partits en Congrés i 17 a Senat), Alacant (16 en Congrés) i Tarragona i Girona (15). A la cua, Ceuta i Melilla, amb set i vuit partits respectivament. O les set candidatures presentades per a les eleccions al Senat en El Ferro, Navarra i Ceuta.

A dues setmanes perquè començi la campanya, l’associació musulmana Watani de Reus va denunciar ahir el secretari general de Vox, Javier Ortega Smith, per un delicte d’odi per haver dit en un discurs que «l’enemic comú és la invasió islamista».

tracking