Diari Més

Política

Valls i Amposta retiren les pancartes pels presos de la façana dels ajuntaments

El consistori de Reus no ha rebut cap requeriment tot i la denúncia de Ciutadans

Imatge de dues pancarta trencades a la façana de l'Ajuntament d'Amposta.

Imatge de dues pancarta trencades a la façana de l'Ajuntament d'Amposta.Adam Tomàs

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els ajuntaments de Valls i Amposta han retirat, aquest dimecres, els llaços grocs i les pancartes a favor dels presos i exiliats de les façanes dels edificis consistorials, després de rebre l'ordre de la Junta Electoral de Zona arran de la denúncia del PP. Valls tenia 48 hores per fer-ho i Amposta 12 hores. Per altra banda, fonts de l'Ajuntament de Reus, asseguren que no han rebut cap requeriment per fer-ho, tot i que la gestora de Ciutadans va presentar ahir una sol·licitud a la Junta Electoral del Baix Camp. En el cas d'Amposta, el PP també havia demanat prohibir als funcionaris públics exhibir llaços en l'exercici de les seves funcions però la petició no es va tenir en compte.

Segons les resolucions de la Junta, alineades amb les que ha fet la Junta Electoral Central en relació als edificis públics de la Generalitat, la col·locació d'aquesta simbologia «vulnera flagrantment» la neutralitat del consistori.

A primera hora del matí, l'Ajuntament d'Amposta ha retirat la pancarta en favor dels presos polítics i una altra amb dos llaços grocs impresos que estaven penjades a la façana. El consistori ja va haver de retirar-les durant la campanya electoral de les eleccions del 21 de desembre del 2017.

En el cas de Valls, cap a les deu del matí, també s'ha retirat la lona amb el missatge «Llibertat presos polítics i exiliats», escrit en català i anglès, arran la denúncia de l'únic regidor del PP al consistori. A la façana no hi havia cap altre element de simbologia independentista. La primera pancarta es va penjar a l'octubre del 2017, coincidint amb la diada castellera de Santa Úrsula, i era a favor de la llibertat dels Jordis. Posteriorment es va canviar la pancarta per una altra, més genèrica, en defensa dels presos i exiliats i incloent, en un extrem, el dibuix d'un llaç groc.

El 3 d'agost del 2018 uns desconeguts van arrencar la pancarta, una acció que l'Ajuntament va denunciar als Mossos. Una setmana després tornava a ser reposada, tal com va anunciar el mateix alcalde Albert Batet amb una piulada a través de Twitter, tot manifestant «No ens rendirem».

Per la seva banda, fonts de l'Ajuntament de Reus confirmen que no han rebut cap requeriment de la Junta Electoral i que, per tant, no se senten interpel·lats a retirar la pancarta i el llaç groc penjats en un balcó de la casa de la vila. En tot cas, si es rep notificació, el consistori té la intenció de presentar recurs, tal com va fer pel 21-D, i no acataran fins que la resolució sigui ferma.

tracking