Diari Més

Turisme

Quin soroll feia un teler en marxa?

El Pla de Santa Maria ofereix visites guiades gratuïtes per l’antiga fàbrica tèxtil i l’església de Sant Ramon

Un dels telers centenaris que s'exposen a l'antiga fàbrica tèxtil del Pla de Santa Maria.

Quin soroll feia un teler en marxa?Cedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

A partir d’aquest diumenge 31 de març es podran realitzar visites guiades gratuïtes a l’església Romànica de Sant Ramon i l’antiga Fàbrica tèxtil del Pla de Santa Maria. Es tracta d’una iniciativa impulsada per l’ajuntament de la localitat per tal de donar a conèixer dos dels elements patrimonials més destacats del municipi.

El recorregut, que té una durada aproximada de dues hores, comença amb la visita a les antigues naus, ara rehabilitades, que acullen maquinària tèxtil de més de cent anys d’antiguitat. «Un antic treballador de la fàbrica va restaurar els telers completament, de manera que ara es poden veure funcionar. Veure’ls, i sobretot sentir-los, perquè fan molt de soroll, és impressionant», explica Carles Singla, regidor de Comunicació, Cultura i Turisme del Pla de Santa Maria. Al Centre d’Interpretació del Tèxtil també es poden llegir uns plafons on s’explica l’origen de la fàbrica, que va entrar en funcionament l’any 1917, així com les pautes del procés tèxtil i la feina que es va dur a terme en aquell edifici al llarg de la seva història.

Tot seguit els visitants podran conèixer el Museu Agrícola, que disposa d’una col·lecció d’eines i estris del camp, així com d’un conjunt de carruatges antics, entre els quals destaquen peces com un carruatge militar de més de sis metres de llargada, o vehicles de principis del segle vint. A més, també es pot veure com era el taller dels carreters.

A la segona part es visita l’església Romànica de Sant Ramon, una de les fites més destacades de la Ruta del Cister. La visita guiada al temple, apunta Singla, permet conèixer detalls de l’església que van més enllà de les dades constructives o arquitectòniques, ja que els guies n’expliquen episodis com ara el paper que va tenir durant la Guerra dels Segadors, quan els vilatans s’hi van amagar i l’exèrcit castellà hi va fer un esvoranc a canonades, pel quan van entrar i matar tots els homes que s’hi havien refugiat, o la discussió que hi va haver anys més tard entre els viletans que volien desmuntar el temple i aprofitar les pedres per construir la nova església, i els qui s’hi van oposar.

El Centre d’Interpretació del Tèxtil i el Museu Agrícola estan en fase de museïtzació, però mentre no s’enllesteixin els treballs, l’Ajuntament ha pensat en oferir aquestes visites gratuïtes que poden descobrir al públic espais que, tal com assenyala el regidor, «potser no són molt coneguts, però sí molt atractius». A més, amb aquesta iniciativa es busca ampliar l’oferta turística de la zona, centrada sobretot en la gastronomia i el turisme vinícola.

Les persones interessades a gaudir d’aquestes visites guiades no cal que facin cap inscripció prèvia. N’hi ha prou que es presentin al Centre d’Interpretació del Tèxtil, situat a l’antiga fàbrica del Pla de Santa Maria, a les 11 del matí de cada últim diumenge de mes. La primera visita es farà aquest mateix diumenge, 31 de març.

L'església de Sant Ramon.

Quin soroll feia un teler en marxa?Cedida

tracking