Diari Més

Energia

UGT i CCOO convoquen concentracions davant les seus propietàries de les centrals d'Almaraz i Vandellòs II

Volen el compromís de que continuaran amb l'operació de les centrals amb les inversions necessàries per a una explotació segura

Imatge de la Central Nuclear Vandellòs II.

La Fiscalia investiga deficiències de seguretat a la central nuclear Vandellòs IIACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

CCOO i UGT han convocat concentracions el pròxim 29 de març davant les seus de les companyies Endesa, Iberdrola i Naturgy, com a propietàries de les centrals nuclears d'Almaraz (Càceres) i Vandellòs II (Baix Camp), per exigir inversions en seguretat i el manteniment de l'ocupació.

Després de l'acord aconseguit entre les tres empreses la matinada de divendres per demanar nous períodes d'activitat per a les plantes, els dos sindicats volen obtenir el seu compromís que continuaran amb l'operació de les centrals amb les inversions necessàries per a una explotació segura.

La UGT i CCOO han assegurat estar treballant per a la consecució de mesures encaminades a una transició justa on es tingui en compte l'ocupació, el PIB industrial i evitar la desertització a les comarques.

«Els treballadors del sector anhelen certesa, transparència i garanties», han explicat, i en canvi «observen amb inquietud els moviments de les empreses propietàries a l'hora de sol·licitar els permisos d'explotació d'Almaraz i Vandellòs II».

Les centrals nuclears porten anys preparant-se per a l'allargament de la vida útil de les centrals, han recordat els sindicats, pel que han demanat a les empreses propietàries «responsabilitat» a l'hora de sol·licitar els nous permisos d'explotació.

Amb l'acord aconseguit aquesta setmana, les tres empreses propietàries sol·licitaran estendre l'operació del grup I de la central d'Almaraz durant 7,4 anys i la del grup II durant 8,2, encara que la central no podrà optar a un nou permís després del 2028.

En el cas de Vandellòs II, l'actual permís de la qual expira al juny del 2020, podrà operar amb el nou que se sol·licita ara fins al juliol del 2030, i després demanar una pròrroga més fixant el seu tancament per al 2035.

tracking