Diari Més

Nuclear

Propietaris de Vandellós II i Ascó II demanaran un permís per prorrogar el seu funcionament per deu anys

Això els permetria operar fins a 2030 i 2031

Imatge d'arxiu de l'edifici de contenció del reactor de Vandellòs II.

La nuclear Vandellós II s'atura per un augment del cabal de l'aigua als desguassos de l'edifici de contencióACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les assemblees de propietaris de les centrals deVandellósII i d'Ascó II, participades per Iberdrola i Endesa, han acordat aquest divendres demanar la renovació dels permisos de totes dues plantes per un període de deu anys, que els permetran operar-les fins a 2030 i 2031, encara que podran sol·licitar una nova pròrroga.

Segons han indicat a Efe fonts coneixedores d'aquestes reunions, després d'arribar a un acord per a sol·licitar la renovació del permís deAlmarazper 7,4 anys per al seu grup I i per 8,2 anys per a l'II, s'ha avançat per a fer el mateix ambVandellós II, que igual queAlmarazha de sol·licitar la renovació abans del pròxim 31 de març, i Ascó II, que haurà de demanar-ho l'any que ve.

En el cas del grup II deVandellós-el grup I va ser tancat el 1990 després de sofrir un incendi i està en fase de desmantellament-, la renovació se sol·licitarà per deu anys a comptar des del 30 de juliol de 2020, que és quan expira la llicència vigent, amb el que estendrà la seva operació amb aquest permís fins a juliol de 2030.

No obstant això, podrà demanar una pròrroga més, ja que, segons l'acord que van signar les empreses propietàries de nuclears amb l'Empresa Nacional de Residus Radioactius (Enresa), podrà continuar operant fins a 2035 i seria la penúltima central que tancaria de tot el parc nuclear espanyol.

Les inversions previstes perquèVandellósII, participada en un 72% per Endesa i en un 28% per Iberdrola, continuï operant fins a 2030 ascendeixen a 248 milions d'euros.

Igual que ocorre ambAlmaraz, si les condicions que imposi el Consell de Seguretat Nuclear (CSN)per a obtenir el nou permís superen aquesta quantitat, els socis es tornarien a reunir per a decidir si segueixen amb la sol·licitud de la llicència, encara que a diferència del que han fets els propietaris per a la central de Cáceres, ni en aquest cas ni en el d'Ascó II han establert un percentatge a partir del qual asseure's a reconsiderar la decisió.

En el cas deAlmaraz, tornarien a discutir si se segueix amb la sol·licitud de la llicència si les actuacions requerides pelCSNsuperen en un 50% a les previstes en el pla de negoci fins a 2028, que ascendeixen a 400 milions d'euros.

En tots els casos, la decisió s'haurà d'adoptar per unanimitat, amb independència del percentatge de participació que tingui cada empresa en les plantes, com ha estat sempre amb les nuclears.

Tampoc en el cas d'Ascó II, en la qual Endesa té un 85% i Iberdrola un 15%, s'ha establert el percentatge en què s'haurien de desviar les inversions per a reconsiderar si es continua demanant la llicència.

La decisió adoptada aquest divendres per a demanar per a aquesta planta també la renovació del permís per deu anys es revisaria en el cas que les condicions requerides pelCSNsuperin la xifra d'inversió que han previst els seus propietaris per a aquest nou període, que ascendeix a 356 milions d'euros.

A diferència deAlmaraziVandellósque han de sol·licitar el nou permís abans del pròxim 31 de març, Ascó II no ha de fer-ho fins a l'any que ve, perquè amb l'actual pot operar fins a 2021 i amb el de deu anys que hauria d'obtenir un any abans en 2020, podria operar fins a 2031.

Ascó II, comVandellóspodria optar a una nova pròrroga per a després de 2031, perquè el cronograma pactat ambEnresaper al tancament ordenat del parc nuclear espanyol estén la seva vida fins a 2032, si la veritat és que el nou permís tindria una durada molt més minsa que el que pot demanarVandellósII després d'esgotar el nou que obtingui ara, doncs no ha de tancar fins a 2035.

tracking