Diari Més

Medi Ambient

El Gepec denuncia el malbaratament d'aigua que s'expulsa de la depuradora de Reus

Els ecologistes volen evidenciar que la capital Baix Camp té suficient aigua per regar i es deixi d’«espoliar» el riu Siurana

Imatge de la sortida de les aigües de la depuradora de Reus, amb un cartell de Gepec per denunciar que aquest cabal no es reutilitzi i se segueixi transvasant aigua del riu Siurana al pantà de Riudecanyes.

comunitat de regants, depuradora, pantà de Riudecanyes, riu Siurana, Reus, aigua, EDAR, GepecACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’entitat ecologista Gepec denuncia el volum d’aigua perduda que surt de la depuradora de Reus i s’aboca a la riera. Segons els ecologistes, s’estan desaprofitant fins a 6 milions de metres cúbics d’aigua anuals que van «alegrement» a mar, pràcticament el mateix volum d’aigua que es desvia del riu Siurana al pantà de Riudecanyes. A partir d’aquí, Gepec contraposa que se segueixi «espoliant» el riu quan es podria reutilitzar l’aigua de la depuradora per a diversos usos, com l’industrial o per regar camps i jardins. En plena guerra de l’aigua, els ecologistes lamenten la manca de voluntat política. Creuen que només es deu a raons econòmiques i acusen Reus de girar-se d’esquena a qualsevol solució alternativa. «L’ACA n’és conscient, però portem dècades de retard», ha manifestat Andreu Escolà, membre de Gepec.

Gepec promou, junt amb altres entitats, una jornada informativa aquest divendres al vespre a Reus per tractar aquesta qüestió, coincidint amb el Dia Mundial de l’Aigua. Andreu Escolà i Santi Borràs, membres de la comissió de defensa ambiental de Gepec, es posen les mans al cap en veure el cabal d’aigua que s’aboca a la riera del Molinet, des d’una canonada provinent de l’EDAR de Reus. Creuen que és la imatge que desmunta l’argumentari de que Reus necessita l’aigua del pantà de Riudecanyes. Només se’n reutilitza una petita part -700.000 m3 dels 6 milions abocats a la riera, que aprofiten quatre pagesos i el club de golf Aigüesverds, segons dades del 2017.

Per tant, segons Gepec, el potencial de reutilització seria d’uns 5 milions de m3. «Però hi ha qui no vol que la documentació de l’ACA es faci pública i s’ofèn si surtin propostes de solució al tema de transvasament del Siurana, que és el riu més espoliat d’Europa i, per contra, Aigües de Reus és de les ciutats que extreu aigua de més conques que no li són pròpies», ha etzibat Borràs. «Amb els 300 litres per segon que s’expulsen aquí, ompliríem deu vegades el Siurana», ha manifestat Escolà. Fins al moment s’han convocat dues reunions de la Taula del Siurana, on es va posar de manifest que l’aigua del riu Siurana segueix en disputa. Gepec avisa que el calendari d’accions continuarà.

tracking