Diari Més

Policial

La Guàrdia Civil desarticula una banda que robava amb violència a l'interior de les cases

Hi ha nou detinguts i s'han comptabilitzat fins a 62 robatoris en deu províncies diferents, entre elles Tarragona

Material i diners dels robatoris

La Guàrdia Civil desarticula una banda que robava amb violència a l'interior de les casesGuàrdia Civil

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Guàrdia Civil, en el marc de l'Operació Carcosa, ha desarticulat una organització delictiva, especialitzada en la comissió de robatoris en cases habitades, amb els habitants en el seu interior.

Hi ha nou persones detingudes, d'edats compreses entre els 18 i els 45 anys, als quals atribueix la comissió de 62 infraccions penals. S'estima que aquesta xarxa, des de març de 2018, hauria obtingut un botí que les víctimes han valorat per sobre dels 200.000 euros.

Les recerques van començar el mes de maig passat de 2018, després de detectar-se la comissió de diversos robatoris en les localitats d'Almansa (Albacete) i Aiora (València).

Els investigadors van determinar que els robatoris seguien un patró similar i es va poder identificar a diverses persones, totes elles amb un ampli historial delictiu, relacionades amb una altra organització criminal desarticulada l'any 2015.

'Modus operandi'

L'organització delictiva estava composta per dues cèl·lules interrelacionades que interactuaven juntes en funció de l'envergadura de l'assalt a perpetrar. La primera d'elles s'assentava a la província de Castelló de la Plana i la segona en la localitat madrilenya de Valdemoro.

Després de realitzar un estudi de la zona del robatori, els encarregats d'executar el mateix es desplaçaven a peu fins a l'objectiu triat. Així aconseguien romandre ocults fins al mateix moment de dur a terme el robatori.

Triaven generalment domicilis situats en urbanitzacions aïllades i realitzaven l'assalt quan els seus habitants es trobaven a l'interior, als quals no dubtaven a amenaçar, intimidar, retenir i fins i tot agredir per a obtenir la informació dels llocs on ocultaven les joies i altres efectes de valor.

Durant aquests robatoris van resultar ferides sis persones, una d'elles de gravetat que va romandre ingressada, durant diversos dies, en la unitat de vigilància intensiva d'un hospital valencià.

Després de cometre el robatori, abandonaven ràpidament el lloc dels fets, desplaçant-se a peu a diversos quilòmetres, on romanien ocults durant un temps prudencial per a seguidament dirigir-se a la «guarderia», i ocultar provisionalment els efectes sostrets.

L'organització utilitzava dues vies per a donar sortida als efectes sostrets; d'una banda la venda de joies i objectes en establiments de compra venda de metalls preciosos i de segona mà, la qual cosa va permetre la intercepció i intervenció d'aquests, i, per una altra, la venda en el mercat il·lícit, a «peristas», que difuminaven el rastre de les joies mitjançant la seva venda a tercers.

Durant la fase d'explotació de l'operació s'han realitzat sis registres domiciliaris en els quals s'han confiscat més de 40.000 euros en metàl·lic, gran quantitat de joies, telèfons mòbils, material informàtic, eines, electrodomèstics i peces de vestir, tot això procedent dels robatoris.

S'han esclarit un total de 62 delictes, entre ells 17 robatoris amb violència i intimidació, 17 de detenció il·legal, 20 robatoris amb força en les coses (5 d'ells en grau de temptativa), 6 de lesions, 1 de robatori/furt d'ús de vehicle a motor i un altre més de pertinença a organització criminal.

Aquests delictes es van cometre a les províncies d'Albacete, Astúries, Alacant, Castelló, Cuenca, Madrid, Tarragona, Teruel, Toledo i València.

L'operació continua oberta i no es descarten més detencions o l'esclariment de nous fets.

Ha estat desenvolupada de forma conjunta per les unitats de Policia Judicial d'Albacete i de Requena (València), a més de per components de la Comandància de la Guàrdia Civil de Gijón, del Grup Rural de Seguretat (GRS) de la Guàrdia Civil de Barcelona, de la USECIC de la Comandància de Madrid, així com per efectius del Lloc d'Almassora (Castelló).

Les recerques han estat dirigides pel Jutjat d'Instrucció número quatre de Requena, intervenint també els Jutjats d'Instrucció número dos d'Almansa (Albacete) i número tres d'Albacete.

tracking