Diari Més

Laboral

Neix una plataforma que reclama millors sous pels educadors socials

‘Acció en Lluita’, format per 270 treballadors del Camp i la resta de la província, denuncia el bloqueig del conveni

Georgina Oliva (mig) visita el novembre  passat el centre de menors del Complex Educatiu.

Neix una plataforma que reclama millors sous pels educadors socialsACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Centenars d’educadors i treballadors socials del Camp de Tarragona i la resta de la província s’han reunit en els últims mesos en diferents assemblees per denunciar la seva situació laboral en els centres de menors. Després que les negociacions sobre el conveni del sector entre sindicats i la patronal s’hagin encallat, els treballadors exigeixen a la Generalitat que faci un pas endavant per «dignificar» el sector.

Sota la plataforma Acció Social en Lluita, uns 260 educadors socials, treballadors socials i psicòlegs, entre altres professionals, s’han agrupat per exigir millores salarials en el conveni col·lectiu. Javitxu Díaz, portaveu d’aquesta plataforma destaca el suport conjunt que han rebut de CCOO, UGT i CGT; una sintonia, assegura, «que en el camp social no s’havia fet abans». «La idea és traslladar que, ara mateix, l’única forma de desbloquejar la situació és que l'administració es mogui», explica.

Els educadors reclamen una pujada de sou parcial aquest mateix 2019. En els últims 10 anys, l’increment ha estat de l’1,2% i exigeixen un augment del 3%. Entre 2012 i 2017 el sou no va pujar ni un euro. En l’últim conveni de 2018, els treballadors van aconseguir un 0,8% d’augment.

Un dels col·lectius que atenen els educadors són els menors estrangers no acompanyats, sota la tutela de la Generalitat fins que són majors d’edat. L’arribada massiva en els últims anys d’aquests adolescents ha desbordat al govern, que deixa en la majoria de casos la gestió d’aquests centres a entitats privades.

En el seu manifest, Acció en Lluita denuncia una «progressiva precarització» del sector en els últims anys i una «manca de recursos». Els professionals, que treballen amb dones maltractades, menors tutelats per la Generalitat, persones amb malalties mentals i refugiats, entre d’altres, diuen sentir-se «abandonats» pel govern i critiquen que es deixi en mans «d’interessos privats la protecció de la població més vulnerable».

Les empreses posen com a condició a qualsevol millora salarial un compromís de la Generalitat per a millorar el finançament d’aquest servei. «La patronal ens diu que tenim raó, que s’ha de dignificar el sector, però no faran res fins que tinguin un compromís de l’administració», afirma Díaz.

Protesta a la URV

Els integrants d’Acció en Lluita preparen una protesta el dimecres a la URV amb motiu de la presència de la Secretària d’Infància, Adolescència i Joventut, Georgina Oliva, que participarà en unes jornades de treball. En una carta, els educadors demanen a Oliva una reunió per poder traslladar les seves queixes i denuncien el bloqueig en la negociació del conveni col·lectiu. La plataforma fa una crida als professionals de l’àmbit d’Acció Social a manifestar-se al Campus Catalunya a les 8.30 hores.

Tant la patronal com els treballadors admeten que s’ha «perdut» una dècada de negociacions. Educadors i treballadors socials denuncien la diferència salarial i de condicions laborals entre els treballadors dels centres gestionats per entitats privades i els professionals en centres de titularitat pública, que gaudeixen de millors prestacions i defensen que, al cap i a la fi, el servei que ofereixen és públic. També demanen una revisió de les categories professionals fent una equiparació a l’alça.

tracking