Diari Més

Religió

Denuncien un mossèn de Sant Jaume dels Domenys i l'Argentera per pederàstia

Amb Joaquim M. Gallinat ja són quatre els capellans pertanyents a l’Arquebisbat de Tarragona

Imatge del llibre 'L'Argentera... Quan anàvem amb avarques'.

Un altre capellà de Tarragona és denunciat per abusos sexuals a menorsCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un nou mossèn de l’arxidiòcesi de Tarragona està al punt de mira dels casos de pederàstia a l’església. Es tracta, segons va avançar ahir El Periódico, de Joaquim M. Gallinat, mossèn ja difunt de les parròquies de Sant Jaume dels Domenys (Baix Penedès) i de l’Argentera (Baix Camp) durant els anys cinquanta, seixanta i setanta. Aquest cas s’ha conegut a través d’una denúncia presentada als Mossos d’Esquadra per una de les víctimes, que no ha volgut sortir públicament, i de moment es desconeixen més detalls.

Amb Gallinat, ja són quatre els capellans pertanyents a l’Arquebisbat de Tarragona esquitxats per presumptes casos d’abusos a menors. Josep Mèlich va parlar de Gallinat en el seu llibre L’Argentera... Quan anàvem amb avarques (Cossetània, 2003) com una persona que tenia «tendències pederastes», però fins ara cap denúncia no havia saltat a l’arena pública. De fet, qui ha presentat denúncia a comissaria no ha estat de l’Argentera, sinó de Sant Jaume dels Domenys.

A banda de Gallinat, altres tres capellans van aparèixer com a presumptes abusadors de menors. Es tracta dels sacerdots de la parròquia de Constantí Pere Llagostera i Francesc Xavier Morell, així com Josep Maria Font, de les parròquies de Cabra del Camp i Cambrils.

El primer de tots els casos que va saltar va ser el de Pere Llagostera, a principis de febrer, quan una de les seves víctimes va fer públics els abusos a què sotmetia la canalla del poble. Va ser a partir d’aquest primer cas que l’Arquebisbat de Tarragona va assenyalar i fer dimitir del càrrec Josep Maria Font, fins aquell moment mossèn a Arbeca (Garrigues), i Francesc Xavier Morell, rector de la Canonja i de Constantí (Tarragonès).

La notícia apareguda en relació a Pere Llagostera, a més, va agafar volada perquè una de les víctimes va ser el que ara és bateria dels Pets, Joan Reig. El constantinenc va obrir-se en una cançó del darrer àlbum –Som– de la banda musical titulada Corvus, premiada posteriorment amb el Premi Fada a la Cultura 2019, uns premis organitzats per la Fundació Vicki Bernadet, que treballa en l’atenció integral de l’abús infantil.

A diferència de l’Arquebisbat de Tarragona, el de Barcelona va anunciar a principis de març la creació d’un equip laic, extern a l’Església i format per diferents professionals per ajudar a gestionar els casos d’abusos sexuals. Entre aquestes persones hi hauria advocats, psiquiatres i mediadors, homes i dones.

tracking