Diari Més

Medi Ambient

L'estudi de qualitat de l'aire del Morell registra un repunt de contaminació

Els receptors detecten concentracions de butadiè i benzè superiors als estàndards normatius

El portaveu de Cel Net, Josep M. Torres, l'alcalde, Pere Guinovart, i Xavier Roca, de la UPC.

L'estudi de qualitat de l'aire del Morell registra un repunt de contaminacióACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’estudi de qualitat de l’aire del Morell, presentat ahir, indica que s’han registrat 70 episodis de contaminació entre el gener i febrer d’enguany al polígon nord del complex petroquímic de Tarragona. Això suposa un increment respecte al període d’entre el gener i l’octubre del 2018, en el qual se’n van compatibilitzar 51. Segons l’informe, el valor més alt de butadiè s’ha situat en 15,7ug/Nm3 i el de benzè en 35,6 ug/Nm3, quan la normativa estableix que la mitjana anual no haurien de superar els nivells de 2 i 5 respectivament, atès el seu component carcinogen.

Per tot plegat, els responsables de l’estudi qualifiquen que la situació no és «bona» i, per això, reclamen solucions i estudis independents a la Generalitat i a les empreses del sector.

Des de la UPC, el director del Laboratori del Centre de Medi Ambient, Xavier Roca, va reconèixer que «la qualitat de l’aire no és bona en un indret en què es produeixen episodis de compostos carcinògens en valors que superen les mitjanes». A la vegada, va remarcar que «el problema no és la indústria, sinó la variabilitat de les emissions», i va posar el focus en què «s’hauria de reduir el nombre d’episodis de contaminants».

Aquest quart estudi és el que ha constatat uns valors globals més baixos en controls de 24 hores, la qual cosa demostra que la realització d’aquests treballs d’anàlisi ha aconseguit que les indústries moderin les seves emissions, segons informava el consistori amb un comunicat. També s’ha constatat, des de l’inici dels estudis el 2013, que els episodis s’han anat reduint.

Des de l’Ajuntament del Morell, l’alcalde Pere Guinovart insisteix que, «a nosaltres, no ens val la Taula de la Qualitat de l’Aire al Camp de Tarragona, no està fent la feina». En la línia de la reivindicació que ha fet seva en els darrers anys, va defensar «un estudi dels polígons nord i sud, vehiculat a través de la Taula de la Qualitat de l’Aire i finançat des de la Generalitat». «Mentre això no passi», continuava l’alcalde, «continuarem fent estudis que ens serviran per forçar les empreses del nostre terme municipal perquè regularitzin les emissions». Per la seva banda, Josep Maria Torres, membre de la Plataforma Cel Net, indicava que «tenim molt clar el diagnòstic i el problema, i ara volem que les indústries ens diguin per què es produeix i què pensen fer al respecte». Tant consistori com entitat, fugen de discussions sobre qui ha de realitzar l’estudi.

tracking