Diari Més

Província de Tarragona

Un total de 79 metges i 312 sanitaris van ser agredits a la feina el 2018

Els atacs als professionals han augmentat de manera considerable en el darrer any i afecten més a dones que a homes

Imatge dels 17 metges honorífics reconeguts en un acte ahir.

Un total de 79 metges i 312 sanitaris van ser agredits a la feina el 2018Cedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un total de 79 metges de la província de Tarragona van patir agressions en el marc del seu exercici professional l’any passat, xifra que suposa un augment del 58% en relació a les comptabilitzades el 2017. Aquest nombre creix fins a les 312 agressions si se sumen totes les que van patir el personal sanitari en el seu conjunt i que impliquen un increment del 29,5%. Aquestes dades van ser aportades ahir pel Col·legi Oficial de Metges de Tarragona (COMT). El sexe dels destinataris de les agressions és força significatiu, ja que 63 de les 79 agressions a metges, el 79,75%, van anar dirigides a dones, i 16, el 20,25%, a homes.

Segons l’informe fet públic pel Col·legi de Metges, en els darrers cinc anys l’augment del nombre d’agressions ha estat remarcable. El 2014, van ser 35 els professionals d’aquest col·lectiu que van patir algun tipus d’agressió, fins als 79 de l’any passat, mentre que en els anys intermedis es van comptabilitzar 70, el 2015, també 70 el 2016 i 50 el 2017.

Pel que fa al conjunt del personal sanitari, les dones van patir 258 agressions (el 82,7% dels casos) enfront de les 54 dirigides a homes (el 17,3%). A més, en el 65,2% dels casos, els professionals agredits se situaven en la franja d’edat dels 36 als 55 anys.

Per sectors laborals, el de la infermeria, facultatius, personal administratiu i zeladors van ser els col·lectius que van sumar un nombre més alt d’agressions, és a dir, aquells professionals que tenen un contacte més directe amb els usuaris de la sanitat.

Pel que fa als centres hospitalaris del Camp de Tarragona, al Centre d’Urgència d’Atenció Continuada de Reus va ser on es van produir més agressions l’any passat, fins a 56. En aquest rànquing negatiu el segueixen el Cap de Constantí, amb 40; l’Hospital Joan XXIII, amb 34, i l’Hospital Sant Joan, amb 20. En l’altre plateret de la balança apareix l’Hospital de Santa Tecla, amb un cas d’agressió.

Més casos a l’estiu

Els mesos d’estiu, entre el juny i el setembre, són els que concentren un major nombre d’agressions, 131 de les 312 que va patir el personal sanitari l’any passat, és a dir, el 41,9%. Els mesos de desembre, gener i febrer són els menys conflictius en aquesta matèria.

Pel que fa a les causes, encapçala la llista l’incompliment de les normes del centre (22%), la disconformitat amb la informació rebuda (19,7%), relacionades amb el temps d’espera (5,8%), disconformitat amb l’horari de visita (4,5%) o amb el tractament prescrit (1,9%). En el 19% de les denúncies no consta la causa de l’agressió.

Tolerància zero

Fernando Vizcarro, president del Col·legi de Metges de Tarragona, va manifestar que «les agressions als metges són considerades delicte penal» i va afirmar que «cal aplicar tolerància zero contra aquests fets». «L’agressió al professional sanitari, igual que l’agressió de gènere, és reflex de l’agressivitat social existent i la violència no té mai justificació», va afegir Vizcarro. El president del col·legi va animar «a tots els professionals a denunciar aquests episodis davant la fiscalia» i a recordar que el col·lectiu «rebrà tot el suport de la corporació.

Per altra banda, Vizcarro va assenyalar que, «si algun professional vol participar en un curs de formació sobre com afrontar una possible agressió, el col·legi posa a la seva disposició cursos gratuïts a través de l’Organització Mèdica Col·legial». Recentment, el COMT i la Fundació Mutual Mèdica han signat un acord per donar suport als metges que pateixen agressions, dotant al col·lectiu d’una cobertura per baixa laboral.

Reconeixement als metges honorífics

La seu del Col·legi Oficial de Metges va acollir ahir un acte entranyable, amb motiu del reconeixement als 17 metges honorífics, és a dir, a aquells professionals que enguany compleixen 70 anys. L’acte va comptar amb la presència del delegat del Govern, Òscar Peris, les regidores de l’Ajuntament de Tarragona Elvira Ferrando i Elisa Vedrina, i el degà de la Facultat de Medicina, Antoni Castro.

tracking