Diari Més

Vilanova d'Escornalbou

Unes queixes per olors de granges de porcs arribarà «aviat» als jutjats

L’Ajuntament assegura que tot està en regla i que «tothom té drets», els veïns i les empreses

Carles Prats, a l'esquerra, en una acció de protesta denunciant les males olors.

Unes queixes per olors de granges de porcs arribarà «aviat» als jutjatsCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’any 2001 l’Ajuntament de Vilanova d’Escornalbou va optar per desenvolupar el pla urbanístic i permetre la construcció d’habitatges en una zona propera a unes granges de porcs. Segons Carles Prats, veí, en comprar els solars els van prometre que la problemàtica de les olors es resoldria aviat. Des de fa dos anys, però, vist que aquesta promesa no s’ha complert, alguns veïns han intensificat les protestes, fins al punt que tenen intenció de portar l’Ajuntament als jutjats per no garantir la inviolabilitat del domicili. Tot i que encara han d’enllestir alguns tràmits, Prats apunta que la idea és anar per la via del contenciós administratiu «i, si cal, la via penal» ja que consideren que el consistori està «incomplint les seves funcions».

Per la seva banda l’Ajuntament desmenteix que hi hagués cap promesa de tancar les granges. El seu alcalde, Sergi Ciurana, apunta que quan es va desenvolupar la zona ell no era al càrrec, sinó que hi era Francesc Dalmau, ja traspassat, i que si hagués estat així hi hauria un certificat. «Avui dia es demanen certificats per qualsevol cosa, quan vas a l’Ajuntament», afirma. Tot i així recorda que ara fa sis anys van signar un conveni amb una de les dues granges encara existents al poble perquè finalitzés la seva activitat en un termini de dotze anys, és a dir, ja ha passat la meitat del temps. L’altra granja és previst que deixi de treballar d’aquí a tres per jubilació. Segons Ciurana, aquest ha passat a ser un «problema personal» d’aquest veí amb l’Ajuntament.

«La resta de veïns accepten que viure la muntanya és així, no són hipòcrites», diu. En aquest sentit, apunta que des del govern local «no puc fer més del que puc fer» i anima a presentar «d’una vegada» la denúncia per tal que, si el jutge dictamina a favor dels veïns, l’Ajuntament pugui actuar. «Tothom té drets, els tenen els veïns i els tenen les empreses», assegura Ciurana.

«No podem obrir les finestres»

Carles Prats assegura, però, que l’Ajuntament està incomplint la normativa urbanística i que, a causa d’això, hi ha al voltant de cent persones afectades per aquestes pudors. «Ens han enganyat a molta gent», diu, i afegeix que l’any passat van contractar un pèrit per elaborar un informe que formarà part de la denúncia. «No podem obrir les finestres i ventilar la casa», detalla Prats, que destaca que s’emeten gasos irritants i que en cas de grip porcina els veïns no tindrien possibilitat de confinament.

tracking