Diari Més

Medi Ambient

El Morell demana que la Generalitat faci els estudis de la qualitat de l'aire

L’alcalde, Pere Guinovart, expressa la voluntat de l’Ajuntament de què s’analitzi la repercussió dels volàtils en la salut

Imatge de l'aparell utilitzat per mesurar la qualitat de l'aire.

Imatge de l'aparell utilitzat per mesurar la qualitat de l'aire.Cedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Ajuntament del Morell ha reclamat públicament a la Generalitat que sigui l’administració pública catalana, a través del Departament de Medi Ambient i la Taula de la Qualitat de l’Aire, qui s’encarregui de fer els estudi sobre la qualitat de l’aire al territori. L’alcalde del municipi, Pere Guinovar, ha posat l’accent en la voluntat del seu ajuntament «no només de fer un estudi de l’aire, sinó també de la salut i de la repercussió que tenen els volàtils orgànics al nostre entorn».

El Morell ha enllestit un nou estudi –el quart– sobre la qualitat de l’aire, encarregat a la Universitat Politècnica de Catalunya. Just ahir es van retirar els equips de control instal·lats en una casa particular i al magatzem de la brigada municipal, on s’han recollit dades durant un mes. Per primer cop s’ha incorporat un sensor per mesurar els episodis o incidències puntuals que es donen al polígon petroquímic nord.

El Morell és l’únic municipi que continua mesurant la quantitat de compostos orgànics volàtils que afecten la salut, com el butadiè, del qual se’n va detectar elevada concentració d’aquest contaminant carcinogen en el primer estudi, que es remunta al 2013, i que va encendre les alarmes. Des d’aleshores el nivell s’ha reduït, si bé des del Morell es continua reclamant un estudi global de la contaminació al territori encapçalat per l’alcalde de Tarragona. L’alcalde del Morell, Pere Guinovart, lamenta, en la seva opinió, els pocs resultats de la Taula de la Qualitat de l’Aire del Camp de Tarragona i discrepa dels estudis alternatius i de les discrepàncies internes entre administracions, universitats i indústries. «Si hi hagués voluntat política i deixéssim a part els lobbys de pressió, hi ha diners per fer un estudi del polígon nord i del polígon sud», ha dit. El Morell, preocupat per la qualitat de l’aire, segueix fent aquests estudis sobre els compostos orgànics volàtils –una família de fins a 300 compostos, si bé només es quantifiquen els que tenen impacte sobre la salut, que en representen uns 80–, un ampli ventall que, segons els experts, no s’analitza a les casetes de recollides de dades de la Generalitat distribuïdes pel territori català, més enllà del benzè, ja que bàsicament es busquen els contaminants primaris.

Sense paràmetres

Un dels topalls amb els quals es troben els tècnics del Laboratori del Centre de Medi Ambient de la UPC és la inexistència de paràmetres de referència a l’Estat sobre aquests compostos que permetin fer comparatives.

En aquest darrer estudi s’ha afegit un equip amb un sensor que s’activa automàticament quan hi ha episodis, a part de l’equip de captació de 24 hores. S’espera obtenir resultats en qüestió de dies. Del primer estudi, en el qual hi estaven adherits quatre municipis amb un pressupost de 90.000 euros, el Morell s’ha quedat sol en aquest anàlisi de la qualitat de l’aire. «Són portes giratòries i s’han tallat ales a municipis; nosaltres, amb 5,5 milions d’euros de pressupost municipal, si no analitzem l’aire seríem a les beceroles; hem de conviure i alhora ser exigents i assumir cadascú la seva part de corresponsabilitat», conclou Guinovart.

tracking