Diari Més

Successos

Detenen a Vila-seca a un membre d'una organització dedicada a introduir haixix pel Mar Menor

També s'han confiscat 840 quilos de haixix, una embarcació d'esbarjo, tres turismes, 7.000 euros i abundant material tecnològic

També s'han incautat 840 quilos de haixix, una embarcació d'esbarjo, tres turismes, 7.000 euros i abundant material tecnològic

Detenen a Vila-seca a un membre d'una organització dedicada a introduir haixix pel Mar MenorGuàrdia Civil

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Guàrdia Civil ha desarticulat una organització criminal dedicada a introduir haixix des del Marroc fins a Espanya a través del Mar Menor. Dintre de l'operació 'Despedido', la benemerita ha detingut a sis persones a Vila-seca, Martorell, Almeria i Murcia. També s'han confiscat 840 quilos de haixix, una embarcació d'esbarjo, tres turismes, 7.000 euros i abundant material tecnològic com a sistemes de navegació GPS, telèfons mòbils i targetes de telefonia mòbil.

El passat 2018, la Guàrdia Civil va detenir a tres membres de l'organització quan es trobaven a la costa del Cap de Palos (Cartagena) en una embarcació d'esbarjo i on es van confiscar840 quilos de haixix.

Arran de les primeres detencions, es van continuar les investigacions per desgranar el complex entramat delictiu i identificar la resta de personesque, pel que sembla, formaven part d'un grup criminal dedicat a la introducció d'haixix des del Marroc fins a la península, per via marítima, a través del Mar Menor.

Aquestes van permetreidentificar a cadascun dels actors, entre ells, al principal líder de l'organització criminal, una persona amb àmplia experiència en aquestes activitats delictives, la qual cosa li havia permès evadir l'acció policial en altres ocasions.Es tracta d'un ciutadà marroquí, assentat a Almeria i amb sòlids contactes al Marroc i a Espanya, que comptava amb una important solvència econòmica per a afrontar els enviaments de droga amb seguretat i regularitat.

La resta de sospitosos mantenien amb aquest vincles de familiaritat o d'amistat. Aquestes relacions personals afavorien que el grup anés hermètic, ja que només emprava a persones alienes –generalment amb dificultats econòmiques– per a dur a terme la part més arriscada de les operacions, la tripulació de les embarcacions i la descàrrega de la droga a terra.

Una vegada obtinguts els indicis necessaris, la Guàrdia Civil ha dut a terme el registre d'un domicili, situat a la ciutat d'Almeria, que ha culminat amb la detenció del supòsit líder de l'organització criminal, un home, de 41 anys i de nacionalitat marroquina, suposadament encarregat de l'obtenció d'haixix al Marroc i d'organitzar el seu transport i distribució en territori nacional.

Dos detinguts a Vila-seca i Martorell

Un altre dels registres, practicat en un domicili de Vila-seca, ha permès la detenció d'un altre dels membres del grup criminal, un ciutadà espanyol, de 24 anys d'edat.

Recentment, la Guàrdia Civil ha dut a terme el registre d'un immoble a Martorell, domicili d'un dels màxims destinataris de droga en territori nacional, un ciutadà marroquí, de 36 anys, que ha resultat detingut.

Modus operandi

Segons es desprèn de la investigació, la banda organitzava les seves tasques delictives amb la càrrega de la droga, en una línia de costa pròxima al mar territorial, en una embarcació d'esbarjo que després tripulaven fins a l'interior del Mar Menor on l'amarraven en un dels tradicionals punts sense control administratiu. Després, remolcaven l'embarcació amb potents vehicles fins a un habitatge pròxim, que mantenien en règim de lloguer a la zona.

L'immoble, a més de ser emprat com a ‘guarderia’ de la droga, era utilitzat per a ocultar vehicles i embarcacions, així com per a l'estada ocasional d'algun dels membres del grup criminal.

L'operació 'Despedido' ha permès la desarticulació d'una experimentada organització criminal presumptament dedicada tant a la introducció d'haixix per via marítima, des del Marroc, com a la seva distribució en la península, que els seus sis membres han estat detinguts com a presumptes autors dels delictes de tràfic de droga i de pertinença a organització.

La recerca ha culminat amb la confiscació de 840 quilos d'haixix, una embarcació d'esbarjo, tres turismes, 7.000 euros i abundant material tecnològic, com a sistemes de navegació GPS, telèfons mòbils isatelitales, i targetes de telefonia mòbil.

Els arrestats, la droga i els efectes intervinguts, així com les diligències instruïdes han estat posats a la disposició del Jutjat d'Instrucció número 5 de Cartagena (Múrcia).

Cinc dels arrestats han ingressat a la presó preventiva. L'operació ‘Despedido’, desenvolupada per espai d'un any, ha estat duta a terme per agents especialistes en la lluita contra la delinqüència organitzada de la Guàrdia Civil de Múrcia, en col·laboració amb el Servei Marítim Provincial de la Benemèrita, unitats de seguretat ciutadana i de Policia Judicial de Múrcia, Barcelona i Almería, així com amb la participació de la Policia Local de Martorell.

tracking