Diari Més

Ocupes i veïns s'alien per resoldre una canalització d'aigües fecals

L’alcalde Fèlix Alonso denunciarà la propietat a Fiscalia per no complir amb la seva responsabilitat

El carrer dels Catúfols, amb els immobles ocupats, tallat aquesta setmana per l'Ajuntament.

Ocupes i veïns s'alien per resoldre una canalització d'aigües fecalsCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Des de l’any 2017, fins a onze xalets del carrer dels Catúfols d’Altafulla estan ocupats per una vintena de persones. Es tracta d’unes finques abandonades per la constructora de Josep Maria Lloret, Flonet 97 SL, que abans de ser ocupades eren objecte de nombrosos robatoris i, segons els veïns, les màfies sovintejaven la zona. Els veïns van avisar l’Ajuntament via instàncies ja al 2015 que aquell abandonament «propiciava la presència d’ocupes», segons apunta la portaveu de les comunitats dels carrers de les Sínies, dels Catúfols –la part no ocupada– i del camí del Prat. Ara la problemàtica és una altra: donada la presència d’habitants i que la canalització dels xalets ocupats no està acabada –el carrer fa baixada–, han aparegut aigües fecals i les consegüents males olors.

Tant Eva com Andrea –les dues són veïnes de la zona d’Hort de Pau– asseguren que no tenen «cap problema» de convivència amb els ocupes, però l’Ajuntament no ho veu així. En una trobada recent, l’equip de govern es va comprometre a fer tot un seguit d’actuacions, entre elles tallar el carrer amb newjerseys i solucionar el problema de les aigües fecals. A diferència del que demanaven, però, en matèria de neteja la brigada es va limitar a taponar el forat de la canalització que desembocava al mateix carrer, fent que els residus se segueixin acumulant en una de les finques, aquesta desocupada. Eva assegura que l’Ajuntament, actuant d’aquesta manera, està «desobeint» la normativa municipal, pel que fa a les competències que tenen en salubritat. Segons diu Eva, la voluntat de l’Ajuntament no resolent subsidiàriament el problema és «fer fora els ocupes», una mesura que no és de la seva competència, sinó que és judicial.

Per tal de donar-hi una solució provisional, una nota distribuïda pels veïns a totes les comunitats demana «deixar fer» als ocupes per canalitzar de nou les aigües fecals. «Deixar que els ocupes canalitzin les aigües fecals no suposa en cap moment mostrar aprovació o simpatia amb la ideologia ocupa, sinó un acte de responsabilitat cívica i que és per un bé comú i necessari: la salut de les persones».

Per la seva banda, l’alcalde Fèlix Alonso destaca que aquests «no han parat de generar problemes» i que «no són ocupes, són nens de papà». En aquest sentit ha descartat que hi hagi cap de les famílies que viuen allà per necessitat, per no disposar d’alternativa habitacional, ja que, apunta: «Si fos així, els Serveis socials haurien actuat».

El padró

Entre els ocupes hi ha una família amb un nadó que, per tractar-se mèdicament, han de traslladar-se fins a Barcelona perquè, de moment, l’Ajuntament no ha iniciat els tràmits per empadronar cap dels ocupes tot i que ells ho hagin sol·licitat. L’alcalde afirma que disposa d’informes policials que acrediten que les patrulles no han trobat sempre la mateixa gent vivint en aquests xalets i que, per tant, no poden verificar que visquin allà.

David, un dels ocupes, assegura però que sí que reben les cartes i que des de l’Ajuntament han pogut contactar amb ells en nombroses ocasions. Són persones provinents no només de Barcelona sinó del Baix Gaià i de Tarragona, i que van veure com aquests xalets feia més de deu anys que eren buits. Alguns d’ells, doncs, ocupen per motius ideològics, però David afirma que «hi ha de tot». Donat que, diuen, no poden reunir-se amb l’Ajuntament –l’última notícia és que el regidor d’Urbanisme els havia cancel·lat una reunió i que parlarien per escrit– han iniciat una queixa al Síndic de Greuges. La reclamació no és tan sols contra el consistori –per abandonar les seves competències i no empadronar-los malgrat que la llei els obliga– sinó també contra la propietat, que té la societat concursada i algunes de les finques ja en mans de la Sareb. Aquest mitjà ha intentat contactar amb Lloret, sense èxit.

Denúncia a Fiscalia

El darrer episodi de les aigües fecals ha provocat que l’Ajuntament presenti en els propers dies una denúncia a Fiscalia contra Josep Maria Lloret per un presumpte delicte contra els recursos naturals i el medi ambient. L’alcalde, Fèlix Alonso, assegura que són nombroses les denúncies que tenen presentades tant contra la propietat com contra els ocupes.

En aquest sentit afirma que des de l’Ajuntament han fet «totes les actuacions» que els han demanat els veïns i que, pel que fa als ocupes, aquests els han demanat «dreceres» administratives que es neguen a seguir.

tracking