Diari Més

Societat

Humana recupera gairebé 60 tones de roba a Salou

L'organització promou la protecció del medi ambient mitjançant la reutilització del tèxtil

Humana ha recollit un 7,6% més aquest 2018 respecte a l'any anterior (55.715 kg).

Humana recupera gairebé 60 tones de roba a SalouCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Humana Fundación Pueblo para Pueblo ha recuperat 59.965 kg de tèxtil usat a Salou al 2018 per a la seva reutilzació. Aquesta xifra suposa un augment del 7,6% respecte a l’any anterior (55.715 kg).

Aquestes donacions equivalen a 124.100 peces de roba recuperades que tenen una segona vida gràcies a la reutilització i el reciclatge. Les peces recollides procedeixen dels contenidors on s’hi diposita la roba, el calçat, els complements i el tèxtil de la llar que ja no s'utilitzen per a donar-los una segona vida.

La roba dipositada en els contenidors d'Humana té dues destinacions: el 69% es tracta a la planta de preparació per a la reutilització de l’Ametlla del Vallès (Vallès Oriental) i la resta es ven a empreses de reutilització i reciclatge.

L'organització, que des del 1987 promou la protecció del medi ambient mitjançant la reutilització del tèxtil, duu a terme programes de cooperació a l’Àfrica, Amèrica Llatina i l’Àsia.

Cinquena fracció que més es genera

Després de l’orgànica, els envasos i plàstics, el paper i el cartró, i el vidre, el residu tèxtil és la cinquena fracció que més generen els catalans i la que presenta el percentatge de valorització més alt, per sobre del 90%. Per això és tan important conscienciar a les administracions locals i a la ciutadania de la necessitat de la recollida selectiva. El motiu per a l’optimisme és la importància creixent de l’economia circular, que defineix els residus com a recursos, i que al 2025 la recollida selectiva de la fracció tèxtil serà obligatòria per exigència de la UE, una competència municipal.

Segons dades de l’Agència de Residus de Catalunya, els gestors autoritzats només recuperen el 8,3% de la roba que els catalans rebutgen anualment. És una xifra molt lluny de l’objectiu del 55% fixat per la Unió Europea per al proper any per a reciclar els residus municipals.

La reutilització i el reciclat del tèxtil contribueixen a l'estalvi de recursos, la protecció del medi ambient i la lluita contra el canvi climàtic.

Ocupació verda i iniciatives socials

La gestió sostenible del residu tèxtil comporta dos grans beneficis socials: el primer és la generació d'ocupació verda i la contribució a l'economia social, ja que fomenta la creació de llocs de treball inclusius, estables i de qualitat. Humana compta amb una plantilla en augment gràcies a que genera una ocupació indefinida per cada 36.000 kg de tèxtil recollit.

El segon és l'aportació de recursos a iniciatives socials. Després de més de tres dècades d'activitat, 2,4 milions de persones s'han beneficiat dels programes de desenvolupament que Humana duu a terme als països del Sud de la mà de les seves contraparts o socis locals. Humana ha destinat més de 30 milions d'euros per a la formació de professors de primària, impulsar l'agricultura sostenible o lluitar contra el VIH/SIDA, entre altres accions.

tracking