Diari Més

Medi Ambient

Vandellòs i el Gepec s'uneixen per preservar l'àliga cuabarrada

L'espècie és un rapinyaire que es troba en perill d’extinció

A Catalunya actualment hi ha 78 parelles d'àligues cuabarrades.

Vandellòs i el Gepec s'uneixen per preservar l'àliga cuabarradaWikipedia

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i el Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans-Ecologistes de Catalunya (GEPEC-EdC) s'alien per intercanviar informació i realitzar accions de conservació dirigides a les poblacions de l’àliga cuabarrada i al seu hàbitat. L’alcalde del municipi, Alfons Garcia i el president de l’entitat ecologista, Andreu Escolà van signar divendres a la Casa de la Vila l'acord.

A Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant existeixen nombroses zones de cria de l’àliga cuabarrada localitzades amb un coneixement adequat per part de l’Ajuntament, amb oportunitats de gestió per a la conservació dels espais hàbitats per l’espècie. Entre els objectius de conservació de l’espai, hi ha la prioritat de millorar les poblacions de l’espècie, mitjançant accions de seguiment, accions directes de protecció de zones cria i regulació d’activitats i accions indirectes de millora de la qualitat dels hàbitats, especialment de les àrees d’alimentació i campeig, entre d’altres.

En el marc d’aquest acord de col·laboració i de custòdia, que té una durada de 4 anys (prorrogables automàticament si cap de les dues parts ho denuncia), es podran dur a terme, a més, activitats pedagògiques conjuntes de sensibilització relatives a l’espècie i al seu hàbitat.

Aquest acord se signa en el marc d’un projecte que realitza el GEPEC amb el suport de la Fundación Biodiversidad en l’àmbit de les Terres de l’Ebre i el Camp de Tarragona.

L’àliga cuabarrada, en perill d’extinció

L’àliga cuabarrada és el rapinyaire més amenaçat d’extinció d’Europa i gaudeix del màxim status de protecció a tota la Unió Europea.

Aquest rapinyaire, com a gran depredador que és, regula les poblacions d’altres animals, com els conills, rates o coloms, que podrien esdevenir plagues amb greus conseqüències per als ecosistemes i els conreus.La seva presència ens indica una bona qualitat ambiental dels espais naturals.

A Catalunya actualment hi ha 78 parelles d’àligues cuabarrades, el 70% es troben als espais naturals del Camp de Tarragona i de les Terres de l’Ebre.

tracking