Diari Més

Consorci d'Aigües

La URV elaborarà un estudi per valorar l'impacte econòmic del CAT

Les empreses industrials consumeixen un 15% més d’aigua reutilitzada de les depuradores de Vila-seca i Tarragona

La presidenta del CAT, Meritxell Roigé, en la presentació del balanç anual del Consorci.

La URV elaborarà un estudi per valorar l'impacte econòmic del CATACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT) segueix desplegant fins a disset sensors multiparamètrics a la xarxa de distribució del Consorci, un projecte amb un pressupost de 250.000 euros que culminarà el 2020. Els sensors mesuren la conductivitat, la temperatura, la terbolesa i altres índex de qualitat de l’aigua i permeten detectar a temps real qualsevol incidència a la xarxa. Amb la nova Directiva Marc de l’Aigua, els requisits de qualitat de l’aigua seran cada vegada més estrictes, especialment a la xarxa, la qual cosa suposa que s’ha de conèixer de la millor manera possible com es comporta l’aigua a la xarxa.

També se segueix renovant la flota d’una quarantena de vehicles del CAT perquè el 2021 siguin tots de motor elèctric o híbrid. L’any passat es van incorporar dos cotxes i quatre furgonetes, amb un pressupost de 51.500 euros. El director-gerent Josep-Xavier Pujol ha destacat que s’evita així l’emissió anual de 20 tones de diòxid de carboni. L’estació de Tractament d’Aigua Potable i el punt de captació de Campredó tenen ja instal·lacions per carregar els vehicles. A llarg termini se n’instal·larà també a les estacions de bombament del Vendrell, Calafell i Valls.

Durant el 2018, el CAT ha renovat la pàgina web, amb un portal de transparència i dades diàries matinals de la qualitat de l’aigua, i vol fer difusió de les seves instal·lacions duplicant el nombre de visites que es faran enguany a les instal·lacions de l’Ampolla. La previsió és rebre uns 2.100 visitants, sobretot estudiants.

Projectes per al 2019

Al juliol, el Consorci d’Aigües de Tarragona commemora trenta anys de subministrament d’aigua des de l’Ebre a Tarragona i ha posat en marxa un estudi, encarregat a la Fundació Universitat Rovira i Virgili, per conèixer l’impacte econòmic del CAT des de 1989. Els resultats es presentaran a la tardor.

Entre les inversions de 9,3 milions d’euros previstes per a 2018 i 2019, es farà enguany la construcció del dipòsit regulador a la zona del Coto del Rei, al Vendrell, s’iniciaran les obres per reconnectar a la xarxa l’Espluga de Francolí, que s’ha tornat a consorciar durant el 2018, es farà un nou ramal de subministrament a la zona platja de Mont-roig del Camp, i es reestructurarà la xarxa d’abastiment a la Selva del Camp.

Més estalvi

En el curs de 2018, el Consorci d’Aigües de Tarragona ha començat a executar les principals línies del Pla Estratègic 2018-2021 orientat a la millora de la qualitat i de les garanties del subministrament, així com també en el reforç de la seguretat, millores ambientals i la millora de la comunicació tan a nivell intern com extern. En relació als consums, les dades dels ajuntaments i les indústries enguany han mostrat un lleuger descens. El consum per a la indústria d’aigua reutilitzada ha estat de 4,72 hm³, a més dels 26,22 hm³ subministrats pel CAT, el que suposa un 15% de consum industrial en aigua reutilitzada.

El Consorci d’Aigües ha demanat un ajust de la concessió vigent, passant de 100,27 hm³ l’any actuals a la proposta de 94,71 hm³ l’any. La proposta neix arrel de la reducció de dotacions, majoritàriament de la indústria i altres d’ajuntaments, en fer servir actualment uns volums equivalents en aigua reutilitzada, provinents de les estacions depuradores de Vila-seca, Salou i Tarragona. D’altra banda, s’ha posat punt i final al projecte Life+ ADMICLIM (adaptació i mitigació del canvi climàtic al Delta de l’Ebre), que va començar l’any 2014 i que ha consittit, en la part que ha col·laborat el CAT, en l’anàlisi del transport de llims generats a l’Estació de Tractament d’Aigua Potable (ETAP) de l’Ampolla i la seva dispersió a través dels canals de reg principals de les comunitats de regants per arribar a les parcel·les i incrementar així l’acreció i evitar la subsidència del Delta. Tot i la finalització de projecte a nivell europeu, actualment el CAT ja té enllestit el projecte constructiu per fer possible la gestió alternativa dels llims de l’ETAP, unes 1200-1400 tones l’any.

tracking