Diari Més

Camp

La tragèdia de Julen desferma l'alerta pels pous i forats cecs al territori

Els ciutadans denuncien a les xarxes socials i als ajuntaments del risc que suposa mantenir-los descoberts en indrets habituals de passeig

Pou que es troba als terrenys tancats però on es pot accedir als de l'avinguda Pla del Maset de Salou.

La tragèdia de Julen desferma l'alerta pels pous i forats cecs al territoriAngelica Armengol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La tragèdia de Julen, el nen de dos anys que va ser trobat mort després de tretze dies de feines de rescat al fons d’un pou per on va caure accidentalment a Totalán (Málaga) ha mantingut amb l’ai al cor tot el país i ha desfermat l’alerta entre els ciutadans pels pous i forats cecs que es troben escampats pel territori, també a la demarcació de Tarragona. El que fins ara eren senzillament obstacles a evitar quan algú sortia a passejar, s’han convertit en perilloses trampes mortals arran –malauradament– de la tràgedia de Totalán.

El 13 de gener passat es coneixia la notícia de la caiguda del nen dins d’un pou de 107 metres de profuditat. La ciutadania no donava crèdit a l’accident, ja que els 25 centímetres de diàmetre feien gairebé impossible imaginar la possibilitat que hi pogués caure un nen de dos anys. Tretze dies després aconseguien rescatar el cos sense vida del petit Julen. En tot aquest temps, els ciutadans han estat denunciant a les xarxes socials –i també activament alertant els ajuntaments– sobre la ubicació de pous cecs, forats d’orígen desconegut i, fins i tot, clavegueres sense cobrir que es troben a zones habituals de passeig.

Alguns exemples de l’alerta veïnal es produeix a Salou. Aquest cap de setmana una veïna ha denunciat la presència del que sembla la boca d’un pou a uns terrenys tancats i boscosos adjacents a l’avinguda Pla del Maset, que uneix Salou amb la Pineda, un indret de passeig habitual per a molts. «És cert que hi ha una tanca, però en alguns trams està trencada. Jo personalment he vist algú passejant amb els gossos per aquestes terrenys», explica a Diari Més la veïna que ha denunciat l’extrany forat. El 14 de gener, l’endemà de què el cas Julen es fés públic, un altre veí de Salou denunciava un clot o pou completament descobert a la zona del camp de futbol municipal, una zona de pas també per a molts veïns quan treuen a passejar els seus gossos. La publicació a les xarxes socials provocava una reacció immediata i en poques hores el cobrien per evitar perillosos accidents. D’altra banda, aquest mateix cap de setmana una altra ciutadà criticava la manera en què s’ha senyalitzat un pou d’obertura elevada, però amb la tapa trencada, que es troba a la zona d’Emprius de Salou. El risc potencial que suposa per algú que s’hi aboqui ha fet que la policia local el senyalitzi amb cintes, una mesura que els veïns consideren insuficient. «N’hi ha molts més en aquesta zona», assegura el veí.

Els veïns de Constantí també han posat en el punt de mira la boca del que aparentment sembla pou i que localitzen «al final del camí del barranc». Té una coberta de fusta, però aquesta està degradada i trencada, fins al punt que resulta factible pensar que podria cedir amb el pes d’una persona. Els veïns que coneixen la zona alerten «que n’hi ha més» en aquell lloc de Constantí.

La colpidora mort del nen Julen ha provocat una extrema conscienciació pels perills que suposen els forats a terra no només a espais verds, sinó també a zones urbanes. A Constantí i al barri tarragoní de Sant Pere i Sant Pau, els veïns denuncien per les xarxes socials el risc que suposa caminar per voreres on han desaparegut les tapes del clavegueram.

Un dels forats trobats a la zona del Camp de futbol, que després ha estat tapat.

La tragèdia de Julen desferma l'alerta pels pous i forats cecs al territoriMarcos Sánchez

Un dels pous oberts a la zona Emprius de Salou.

La tragèdia de Julen desferma l'alerta pels pous i forats cecs al territoriAlícia Allue

tracking