Diari Més

Sanitat

Valls demana una inversió milionària per als edificis del Pius Hospital

Les instal·lacions quedaran petites i obsoletes en deu anys, segons la direcció del centre que planteja fer nous espais

Imatge d'arxiu de l'Hospital Pius de Valls.

hospital pius de vallsPius Valls

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Pius Hospital de Valls adverteix que, en un horitzó d’entre 10 i 15 anys, el recinte quedarà petit i obsolet. Des del Consell d’Administració del Pius s’evita parlar de fer un hospital nou i que diu ara l’objectiu és negociar amb el CatSalut les possibles línies de millora de tot el complex, especialment del centre sòcio-sanitari que ocupa un edifici històric de més de cent anys. Per fer front a aquest nou escenari el centre hospitalari planteja una inversió milionària, d’entre 15 i 20 milions d’euros. Mentre, es van remodelant espais interns, com les noves consultes d’otorinolaringologia i oftalmologia que ara disposen del doble d'espai a la planta baixa, amb l’objectiu de millorar l’atenció assistencial dels 62.000 habitants que atén, dels municipis de l’Alt Camp i la Conca de Barberà.

En concret, l’equip d’otorinolaringologia ha atès uns 4.500 pacients durant l’any passat, una xifra que va augmentar respecte l’any anterior en bona part per la incorporació de professionals de l’Hospital Joan XXIII -ara també se n’afegiran progressivament a oftalmologia. «Això incrementa en un 30% la capacitat assistencial», afirma la gerent de l’hospital, Noemí Nieto. «Permet fer més visites i més cirurgia, i això vol dir que la llista d’espera es redueix significativament», constata el doctor Alfred Sans Saez, coordinador de la unitat. En concret, les intervencions han incrementat fins a les 135, quan un any abans no arribaven al centenar.

Dels 300.000 euros invertits en les noves consultes, que dupliquen espai i ara ocupen uns 300 metres quadrats, bona part s’han abocat a equipar l’àrea d’oftalmologia i ampliar la cartera de serveis. Així, es podrà atendre la degeneració macular de la retina (DMAE). «I els pacients, que són gent gran, no s’hauran de desplaçar perquè tindran el mateix tractament que es fa a Joan XXIII», destaca Luís Velasco, coordinador del servei. Es tractaran també altres problemàtiques de la retina, com oclusions, etc. De fet, a l’equip s’hi s’incorporarà un especialista de la retina. «Ho estàvem esperant perquè era una necessitat, és un important avenç», ha afegit Velasco.

Projectes de futur i demandes sindicals

Des del Pius, però, es remarca que, més enllà de millores puntuals que es venen fent al centre hospitalari -com al bloc quirúrgic, a la segona planta de l’hospital o a l’àrea de diagnòstic per la imatge-, aquestes no resolen un problema major que presentarà en un futur el complex, que és la manca d’espai i l’envelliment dels edificis, sobretot on hi ha el centre sociosanitari -que ocupa un antic convent. Tot i això, l’hospital d’aguts també ja ronda els trenta anys d’història. El president del Consell d’Administració, Martí Barberà, ha reconegut que hi ha converses amb la Generalitat per encarrilar el futur del Pius. En paral·lel, també es treballa per incrementar l’acord del concert amb el Cat Salut.

Barberà ha reconegut que cal posar fi al «greuge comparatiu» que pateixen els treballadors del Pius -se’ls van congelar les DPO, una part del sou variable- i es vol reunir amb tots els representants sindicals. Per la seva banda, des de la CGT, sindicat majoritari al comitè, no es confia en les bones paraules i es remeten a fets. «Continuem en precarietat laboral, la direcció intenta evitar els contractes indefinits i la promoció interna dels administratius, que ja hem denunciat, així com la jubilació parcial amb relleu», ha manifestat Marisa Cañón, portaveu de la CGT. El sindicat avaluarà si emprèn accions després de la pròxima reunió del comitè i amb la direcció -el 30 i 31 de gener, respectivament.

tracking