Diari Més

Investiguen veïns, regidors i mossos per organitzar l'1-O a Torredembarra

La denúncia la va presentar una particular a la Guàrdia Civil i el cas el porten els jutjats del Vendrell

Concentració davant l'Ajuntament de Torredembarra, amb persones mostrant cartells i la paraula 'Llibertat'.

L'alcalde, regidors, mossos i veïns de Torredembarra, investigats per l'1-O arran d'una denúncia particularACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Prop d’un centenar de persones s'han concentrat avuial vespre davant l’Ajuntament de Torredembarra en suport a la quinzena de persones investigades per l’1-O al municipi. Arran de la denúncia d’una particular, el jutjat d’instrucció número 3 del Vendrell investiga la celebració del referèndum a la població i l’obertura de tres escoles torrenques com a punt de votació. L’alcalde, Eduard Rovira (ERC), i els regidors Anna Magrinyà (PDeCAT), Toni Sacristán (CUP) i Lluís Suñé (CUP) consten com a investigats per desobediència. Tots ells, tret del batlle, ja van comparèixer al jutjat i van demanar-ne l’arxiu. La causa també afecta mossos, responsables de les escoles i veïns. Durant l’acte s'ha llegit un manifest per denunciar la «repressió judicial» i que aquest és «un judici polític».

El regidor de la CUP ha destacat que de moment «només» els han acusat de desobediència, un delicte que els podria comportar inhabilitació i una multa i que la causa es manté al Vendrell malgrat que el jutjat 13 de Barcelona investiga tota la causa del referèndum i el procés. L’existència d’aquesta causa s’havia mantingut en secret durant un any per part també dels implicats perquè es trobava en secret de sumari. Una particular, segons Sacristán, es va posar en contacte amb la Guàrdia Civil per acusar-lo especialment a ell, relata, però tot seguit va anar afegint-hi més noms. Alguns d’ells són agents dels Mossos d’Esquadra i algunes de les cares visibles aquell 1 d’octubre de 2017 a Torredembarra.

A l’espera que evolucioni la investigació judicial, els implicats ja han obert una caixa de resistència per finançar les despeses de la defensa. Alhora, però, Sacristán detalla que donat que hi ha persones pertanyents als diversos partits cada organització decidirà com enfoca el procés. Del municipi hi ha presents al sumari membres d’Alternativa Baix Gaià (ABG), Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), el Partit Demòcrata Català (PDeCAT) i la Candidatura d’Unitat Popular (CUP), aquesta darrera que acumula una major quantitat d’encausats.

Durant les invervencions han assegurat que «només amb la desobediència aconseguirem la independència i reiterem la nostra ferma posició: amb les vies legals espanyoles és impossible alliberar el nostre poble, i amb el marc estatutari i autonòmic tampoc. Per tant, fem una crida a la mobilització activa per la defensa dels drets i les llibertats. Només amb la desobediència aconseguirem la independència, i només amb la independència garantirem els drets robats socials, de gènere, civils i polítics».

Alhora, explicaven davant l’Ajuntament, a la plaça del Castell, que «denunciem un cop més que l’Estat ha dimitit en la seva capacitat de confrontar idees mitjançant les vies polítiques i democràtiques, i que ha optat per la via judicial i repressiva».

tracking