Successos
33 persones van morir el 2018 en accidents de trànsit al Camp de Tarragona
La meitat de les víctimes es van registrar a l'N-340 abans que s'apliquessin les restriccions i a l'A-7, on es pararà especial atenció enguany

33 persones van morir el 2018 en accidents de trànsit al Camp de Tarragona
33 persones van perdre la vida el 2018 en 29 accidents de trànsit a la xarxa viària del Camp de Tarragona. Respecte al 2017, hi ha hagut un 32% més d'accidents i un 18% més de víctimes mortals. 28 van morir en zona interurbana, on destaquen vuit morts a l'N-340, tots previs a les restriccions de trànsit als camions, i sis víctimes més a l'A-7. De fet, el director de Servei Català de Trànsit (SCT), Juli Gendrau, ha explicat que aquest any es prestarà especial atenció a l'autovia, ja que és una carretera que es qualifica de via segura, amb doble carril per sentit. La distracció continua sent el principal concurrent en els accidents amb ferits o víctimes mortals en un 35% dels casos. La mortalitat dels col·lectius vulnerables – set motoristes, dos ciclistes i quatre vianants- ha augmentat significativament.
Segons l'anàlisi de sinistralitat del Camp de Tarragona presentat aquest divendres, respecte al 2017, hi ha hagut un 32% més d'accidents mortals que el 2017, quan n'hi va haver 22; i un 18% més de morts que el 2017, quan n'hi va haver 28. Segons zones interurbanes, els accidents mortals han pujat un 85%, de 13 a 24; mentre que en zones urbanes hi ha un decrement del 44%, de nou sinistres mortals a cinc.
Les dades són referents a un context de creixement de la mobilitat en els darrers anys. Així, la mobilitat durant el 2018 ha augmentat un 2% respecte a l'any anterior i ha arribat a assolir un nivell similar al d'abans de la crisi.
El Baix Camp (10 persones), el Baix Penedès (vuit persones) i el Tarragonès (vuit persones) registren 26 de les 28 víctimes mortals en zona interurbana al Camp de Tarragona. Pel que fa a les vies, les que registren més mortalitat són l'N-340 i l'A-7. «Hi ha un abans i un després de les restriccions; després de les restriccions, en el pas restringit, no hi ha cap víctima mortal, i el nombre d'accidents també es redueix», ha detallat Gendrau.
Un 36% dels accidents mortals es van produir amb només un vehicle implicat. Això, segons Gendrau, és «preocupant». D'altra banda, també destaquen les sortides de via –11 van suposar accidents mortals- i els atropellaments –quatre. «Són indicatiu de distraccions, de velocitat elevada o d'alcohol i drogues», ha explicat el director del STC.
De fet, la llista de factors concurrents en els accidents amb ferits i morts està encapçalada per les distraccions i representa un 35% del total, un percentatge superior a la mitjana catalana, del 21%. 363 accidents van ser produïts per distraccions. Altres factors destacats són la infracció d'una norma de circulació (21%) o una errada del conductor (9%) o el consum d'alcohol o drogues (4%, amb 45 accidents el 2018).
La mortalitat en els col·lectius vulnerables també s'ha disparat respecte als anys anteriors a Tarragona, mentre que a Catalunya ha disminuït. Al Camp de Tarragona, han mort set motoristes, dos ciclistes –els únics de Catalunya, en l'atropellament a Montbrió del Camp (Baix Camp)-, i quatre vianants –sempre de nit.
El cap de l'Àrea Regional de Trànsit dels Mossos, l'inspector Antoni Vilafranca, ha explicat que la preocupació se centra en els vianants i els motoristes. Segons Vilafranca, cap dels quatre vianants que va morir a Tarragona portava elements reflectants i tres anaven sota els efectes de l'alcohol.
A més, pel que fa a les motocicletes, Vilafranca ha lamentat que s'ha treballat en les vies principals, segons el pla de contenció, i que els quatre accidents mortals han passat en vies secundàries per infraccions i distraccions. També ha apuntat que s'insistirà durant aquest any en «moderar la velocitat i la importància d'anar ben protegits», en el cas dels motoristes, i es farà «més incidència que cal portar un element reflectant» en baixar d'un vehicle avariat o vianants.
Pel que fa a les franges d'edat que Trànsit tindrà en compte l'augment de víctimes mortals d'entre 15 a 24 anys –quatre víctimes respecte a cap el 2017-, de 35 anys a 44 anys –vuit víctimes respecte a les dues de l'any passat-, i les de 55 a 64 anys –de dues del 2017 a set d'enguany.
Entre el maig i el juny, els Mossos d'Esquadra van engegar un pla d'acció i contenció perquè la primera meitat de l'any es va detectar una accidentalitat molt elevada a Catalunya i també a Tarragona. A partir de la posada en marxa d'aquestes actuacions, que han inclòs més control, la línia de sinistralitat ha anat a la baixa. Ara, el pla es reestructurarà per al 2019 i inclourà vehicles espiells –amb vehicles no logotipats i agents que capten les infraccions mentre circulen-, es tornarà a posar en funcionament l'helicòpter de Trànsit i es potenciaran els radars mòbils.