Diari Més

Societat

Edificis municipals del Camp i l'Ebre s'escalfaran amb estella forestal a partir del 2020

Nou municipis signen conveni amb la Diputació de Tarragona, impulsora del projecte

Aquest sistema suposarà als municipis un estalvi d'un 77% de mitjana en la factura energètica de climatització dels edificis.

Edificis municipals del Camp i l'Ebre s'escalfaran amb estella forestal a partir del 2020Cedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una trentena d'edificis municipals de poblacions tarragonines i ebrenques es podran escalfar amb estella forestal a partir del 2020. Nou ajuntaments del Camp i l'Ebre s'han adherit a aquest projecte que lidera per la Diputació de Tarragona, subvencionat pels fons Feder. Aquest dimarts al migdia s'ha signat el conveni marc. Són els primers municipis on s'instal·laran calderes alimentades amb biomassa forestal, però ja n'hi ha una dotzena més amb intenció d'afegir-s'hi. La implantació d'aquestes xarxes de calor de proximitat suposarà als municipis un estalvi d'un 77% de mitjana en la factura energètica de climatització dels edificis -uns 170.000 euros l'any-, a part de fomentar una gestió forestal sostenible i minimitzar el risc d'incendis al bosc.

El pavelló d'esports d'Alcover, el col·legi de la Sénia, la biblioteca de Gandesa, el casal d'Horta de Sant Joan o el CAP i centre de dia de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant són alguns dels equipaments que formaran part de les nou xarxes de calor que s'instal·laran al territori.

Enguany s'iniciarà la licitació de les obres perquè la calor de proximitat arribi als equipaments l'hivern de l'any vinent. En concret els municipis són: Alcover, el Montmell, Gandesa, Horta de Sant Joan, la Fatarella, la Sénia, Rasquera, Tivissa i Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant.

En el marc de la signatura del conveni, el president de la Diputació, Josep Poblet, s'ha congratulat de l'«aliança» d'alcaldes, i que es va en la «bona direcció». «La gestió forestal ens importa molt i no fer-se'n càrrec suposa un risc; per això apostem per l'aprofitament».

En la mateixa línia, l'alcalde de Gandesa, Carles Luz, ha destacat que, donat que s'usarà estella «de proximitat», la iniciativa és bon exemple d'economia circular, i s'ha mostrat convençut que permetrà dinamitzar el territori i lluitar contra el despoblament de comarques com la Terra Alta.

«Se'n parlarà molt temps d'aquest projecte, no és pas menor», ha conclòs. La Unió Europea cofinança el 50% de l'import sense IVA del total de la inversió prevista, que s'eleva a més de 2 milions d'euros. La Diputació i administracions locals hi participen amb un 25% d'inversió, respectivament.

tracking