Diari Més

Eduard Punset i un insecte del Montsant protagonitzen un film de naturalesa

El documental s'estrenarà el 2019 i està produït per la Societat Catalana de Ciències per a la Conservació de la Biodiversitat (BioSciCat) i MN Films

El documental es centra en l'insecte la 'Somereta del Montsant', endèmic del sud de Catalunya i icona de la conservació.

Punset protagonitza un documental tarragoní rodat al Montsant sobre la diversitat biològicaMN Consultors & Bioscicat

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un insecte ortòpter en perill d'extinció, la somereta del Montsant (Steropleurus panteli), protagonitza la pel·lícula documental 'Someretes al Cap' amb l'economista, polític i divulgador científic Eduard Punset.

Amb guió i direcció de Guillermo García Pérez, aquest projecte cinematogràfic que s'estrenarà el 2019 està produït per la Societat Catalana de Ciències per a la Conservació de la Biodiversitat (BioSciCat) i MN Films i compta a més amb el suport del Ministeri per a la Transició Ecològica a través de la Fundació Biodiversitat.

El llargmetratge «busca acostar la Naturalesa a tota la societat per emocionar-la i comprometre-la», segons un comunicat de BioSciCat, a través d'«un univers màgic» que inclou la infància del propi Punset i «l'origen de la seva extrema sensibilitat i pensament vital».

Aquesta producció es presenta com «la primera pel·lícula produïda a Espanya que aborda la crisi biològica», però afrontant la pèrdua de biodiversitat planetària no des de la denúncia ni els missatges «apocalíptics o reivindicatius», ni tampoc des del documental científic habitual, sinó a través de «la fusió de gèneres» i la motivació emocional.

La idea és utilitzar arguments científics amb una història real i interessant per revifar «els vincles emocionals» de les persones en les seves «més íntimes experiències individuals amb la naturalesa» i promoure així un «amor visceral» que faci «rebel·lar-se davant la idea de ferir-la».

La somereta del Montsant va ser descrita taxonòmicament per primera vegada el 1899 pel sacerdot jesuïta, naturalista, botànic i entomòleg Longí Navàs i des d'aleshores s'ha especulat amb la seva possible extinció diverses vegades davant el reduït nombre d'exemplars trobats.

El seu nom està vinculat amb les someres o mules amb les quals els pagesos anaven a treballar, perquè el tòrax d'aquest insecte recorda l'aspecte d'una cadira de muntar.

L'hàbitat de la somereta, que pertany a la mateixa família que altres insectes similars com els grills, es redueix exclusivament a la serra del Montsant, al nord-est del Priorat, i està inclòs, des del 2002, dins del Parc Natural de la Serra del Montsant.

tracking