Diari Més

Societat

La Fiscalia de Catalunya investiga per què els Mossos no van «dissuadir» els CDR a l'AP-7

El comportament dels agents «no es va orientar a utilitzar la força imprescindible i proporcional per restablir l'ordre»

Pla general del membres del CDR amb una estelada saludant els vehicles en l'aixecament de les barreres del peatge de l'AP7 a l'altura de l'Hospitalet de l'Infant al Baix Camp. Imatge del 9 de desembre del 2018 (Horitzontal).

CDR, l'Hospitalet de l'Infant, protesta, AP7, peatge, barreres, repúblicaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Fiscalia Superior de Catalunya ha decidit obrir diligències per investigar per què el comportament del Mossos d'Esquadra «no es va orientar a dissuadir ni a utilitzar la força imprescindible i proporcional per restablir l'ordre jurídic» tant pel que fa al tall de l'AP-7 de dissabte com a l'aixecament de barreres en diferents peatges el diumenge per part dels CDR. El fiscal argumenta que «es té constància» d'aquesta situació a través de diferents notícies publicades sobre aquets dos episodis. L'actitud dels Mossos, continua, va lesionar els drets dels usuaris de l'autopista i de l'empresa concessionària. La Fiscalia dona deu dies al comissari en cap dels Mossos perquè aporti un informe on detalli les actuacions practicades i indiqui els seus responsables.

El fiscal fa referència al tall de l'AP-7 a L'Ampolla que va durar unes quinze hores dissabte, però també a l'aixecament de barreres en diversos peatges diumenge, com el de Martorell, el de La Roca o el de Girona, amb el «conseqüent perjudici» per a l'empresa concessionària. També posa de manifest que els autors d'aquestes accions eren membres dels CDR i que actuaven «per reivindicar la implantació d'una república catalana».

En el seu escrit, el fiscal avisa que la conducta dels Mossos podria donar lloc a responsabilitats «de confirmar-se l'absència de comminació per part de les unitats desplegades o la lenitat a l'hora d'exigir el restabliment de l'ordre i la restitució del dret dels ciutadans afectats».

Per tot plegat, obre diligències d'investigació i dona deu dies al comissari en cap perquè remeti un informe on detalli les actuacions practicades en aquests dos episodis, indicant els responsables de les operacions així com les ordres i comunicacions que es van donar. També vol conèixer el detall dels incidents que poguessin haver sorgit durant l'execució de les ordres.

Buch dóna suport al cos policial

El conseller d'Interior, Miquel Buch, i el director general de la Policia, Andreu Joan Martínez, han volgut mostrar el seu suport al cos dels Mossos d'Esquadra després que la Fiscalia Superior de Catalunya hagi anunciat que obre diligències per investigar per què els agents no van «dissuadir» els membres dels CDR que van tallar l'AP-7 dissabte i que van aixecar les barreres de diversos peatges el diumenge. Després de conèixer aquesta decisió, Buch i Martínez reiteren que l'actuació policial va ser correcta i proporcionada, segons han explicat a l'ACN fonts d'Interior.

tracking