Diari Més

Nuclear

Ascó i Vandellòs es preparen per demanar la renovació de llicència

El 26 de juliol del 2020 venç la llicència per operar Vandellòs II i el 2 d'octubre del 2021, les d'Ascó I i II

Imatge d'arxiu de la nuclear d'Ascó, una de les centrals que rebria empleats de Garoña.

Ascó i Vandellòs obren la porta a treballadors de la nuclear de GaroñaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les centrals nuclears d'Ascó I i II i Vandellòs II es preparen per demanar la renovació de llicència que els permeti seguir operant, encara que amb el propòsit d'allargar la seva vida útil.

José Antonio Gago, director general d'ANAV (Associació Nuclear Ascò-Vandellòs, organisme que gestiona les dues centrals), ha proporcionat els terminis en la trobada anual amb els mitjans de comunicació, celebrat avui a Tarragona.

El 26 de juliol del 2020 venç la llicència per operar Vandellòs II i el 2 d'octubre del 2021, les d'Ascó I i II.

Però, per la complexitat del procés, el termini venç el 31 de març de l'any que ve per a la central de Vandellòs i el 31 de març del 2020 per a Ascó, encara que Gago opina que les dues centrals, propietat d'Endesa i Iberdrola, «poden seguir funcionant de forma estable i segura».

En aquest sentit, ha exposat com un de les fites en aquest balanç anual la visita tècnica de l'Organisme internacional de l'energia atòmica (OIEA) i de l'Associació mundial d'operadors nuclears.

Els tres grups nuclears catalans són de fabricació americana i «seguim el model dels Estats Units, que avalua l'estat d'una central durant vint anys i les inversions que fer per operar a llarg termini».

Gago ha assenyalat també que la «rendibilitat està molt afectada per la càrrega impositiva» que suporten les centrals nuclears.

També es té en compte la «incertesa política» i ha reivindicat una anàlisi de l'energia nuclear «deixant dogmatismes a part, amb realitats i xifres».

En un escenari en el qual han de reduir-se les emissions un 20% el 2020, «qui és l'enemic: les nuclears o el canvi climàtic?», ha assenyalat el director general d'ANAV.

Gago ha assenyalat també que, en el món, es construeixen actualment seixanta reactors nuclears nous.

En el cas dels Emirats Àrabs, que parteixen de zero, han comportat una fuga de professionals nuclears a nivell mundial que també afecta les centrals tarragonines.

tracking