Diari Més

El Priorat destil·la aires flamencs

El Festival Terrer reivindica la fusió de cultures amb músics com Mayte Martin o Miliu Calabuch

La cantaora Mayte Martin actuarà aquest dissabte a Falset.

El Priorat destil·la aires flamencsCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Mayte Martin, una de les veus més destacades de l’escena musical, actuarà el pròxim 8 de desembre al Teatre l’Artesana de Falset. La seva presència forma part del programa del Terrer Festival de Tardor, una iniciativa que va engegar el passat mes d’octubre i que enguany celebra la seva segona edició.

La cantaora catalana portarà a la capital del Priorat un recull d’obres mestres del repertori flamenc clàssic pràcticament en desús, en un delicat treball de reconstrucció i recreació. A més de Martin, el cartell del Terrer per aquest mes de desembre compta també amb el concert d’Agartha, que actuarà dijous dia 6 al Celler Cooperatiu de Cornudella (13 hores). Aquest mateix dia, el Teatre la Renaixença del mateix poble acollirà el concert de Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries (20 h.). Divendres 7 de desembre, el Quartet Mèlt desembarcarà a l’església de Sant Joan de Porrera (20 h.), i dissabte 8, a més de Mayte Martin (20 h.), es podran escoltar els ritmes familiars de l’hereu del rei de la rumba, Miliu Calabuch, en el marc de la Fira d’Artesania de Capçanes (13 h.).

El Festival Terrer és una iniciativa de l’empresa de gestió cultural Escola de Terrer, que ha aconseguit sumar entitats i agents que treballen a la comarca –entre els quals les dues denominacions d’origen vinícoles– per organitzar un festival que vol fusionar el llegat material i immaterial del territori: «L’essència del Terrer és ser un punt de trobada entre el paisatge i l’arquitectura, el nostre patrimoni material, amb la part immaterial, que és la música, i la transmissió de tots aquests sabers», explica Sergi Méndez, tècnic de comunicació de Priorat Enoturisme, un dels principals partners del festival.

Pel que fa a la destacada presència de la música flamenca en la programació, els seus impulsors expliquen que la intenció és recollir el llegat de tantes i tantes persones que, a principis del segle XX, van arribar a la comarca procedents de Granada i altres pobles del sud de l’estat per treballar a les mines de pobles com Bellmunt del Priorat. Gràcies a la seva presència, era habitual escoltar granaïnes, martinetes i buleries entre altres. «De fet, encara ara hi ha moltes persones al Priorat que tenen noms tradicionals del sud d’Espanya», explica Méndez.

En paral·lel a aquesta voluntat de reivindicació del llegat històric i folclòric, darrere del Festival Terrer també hi ha la intenció de presentar continguts culturals que no estiguin estrictament vinculats a la cultura del vi, projectant una imatge més àmplia de la comarca. És per aquest motiu, assenyala Sergi Méndez, que el festival es fa un cop passada la verema, i així «convertir-lo en una aposta cultural que vagi més enllà de la cultura del vi i de l’oli».

Els preus de les entrades oscil·len entre els 8 i els 18 euros en funció de l’espectacle (el concert de Miliu Calabuch és gratuït), i es poden comprar a través de la web www.entradium.com.

Les mines de Bellmunt del Priorat.

El Priorat destil·la aires flamencsDiari Més

tracking